Bezetting A12: weg met de fossiele subsidies | Actualiteitencollege met filosoof Lisa Doeland, milieukundige Mark Wiering en ingenieur Vincent de Gooyert (Gesprek)
- Datum
- donderdag 14 september 2023Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 12:30 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, CC3, Radboud Universiteit
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects en VOX
- Beschrijving
-
Stop met het subsidiëren door de overheid van fossiele brandstoffen. Dat is waar Exctinction Rebellion met de bezetting van de A12 voor strijdt. Het financieren van vervuiling is niet langer uit te leggen, vinden de demonstranten. De discussie is echter complex en loopt al twintig jaar. Zorgvuldigheid is geboden aldus politici. Maar is twintig jaar niet al genoeg tijd voor een geleidelijke aanpak? Kom luisteren naar filosoof Lisa Doeland, milieukundige Mark Wiering en ingenieur Vincent de Gooyert en denk mee.
Hoe meer je verbruikt, hoe minder je betaalt
Nederland geeft nog altijd miljarden euro's uit aan overheidssteun voor fossiele energie, al lijkt niemand precies te weten hoeveel. Het gaat daarbij niet alleen om directe subsidies, maar ook om belastingvoordelen en prijsondersteuning. Vooral de luchtvaart, de zware industrie, energiecentrales en de landbouw profiteren hiervan. Met name de belastingvoordelen zorgen ervoor dat hoe meer energie een bedrijf verbruikt, hoe minder het hoeft te betalen. Veel mensen vinden dit in tijden van energieschaarste en klimaatverandering moeilijk te begrijpen. De discussie loopt al zeker twintig jaar.
Geleidelijke afbouw
Maar kunnen we wel zomaar stoppen met fossiele brandstoffen? Volgens Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten moet er een goede balans worden gezocht tussen het versnellen van verduurzaming, en het waarborgen van leveringszekerheid en werkgelegenheid in Nederland. Van de ene op de andere dag de subsidies stilleggen is dus geen goed idee. Maar kunnen we ons een geleidelijke afbouw eigenlijk wel veroorloven, of is het tijd voor krasse maatregelen? En als hier al twintig jaar over wordt gepraat, is er dan niet al genoeg tijd geweest voor een geleidelijke aanpak?
Filosoof Lisa Doeland, milieukundige Mark Wiering en ingenieur Vincent de Gooyert gaan in gesprek over het hoe en waarom van fossiele subsidies.
We trappen af met een scherpe column door filosofiestudent Saar Boter.
Kom luisteren en stel je vragen!Over de sprekers
Lisa Doeland is filosoof aan de Universiteit van Amsterdam. In haar promotieonderzoek kijkt ze naar onze verhouding met wat we ‘afval’ noemen. Haar essays verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Wijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids. Apocalypsofie is haar nieuwste boek.
Mark Wiering is milieukundige aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar sociale en beleidstransformaties op weg naar een duurzame samenleving, en focust in het bijzonder op hoe we transformaties naar een duurzame samenleving kunnen bewerkstelligen en wat we van andere regio’s en landen kunnen leren.
Vincent de Gooyert is ingenieur en socioloog aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt het vergroten van het begrip van en het ingrijpen in maatschappelijke transformaties richting duurzaamheid, waarbij hij discipline-overstijgend te werk gaat.
Saar Boter is student filosofie aan de Radboud Universiteit. Ze is columnist bij VOX en verzorgt een column bij dit Actualiteitencollege.
Dit is een programma van Radboud Reflects en VOX.
Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.