Broker. Over de voor- en nadelen van adoptie | Film & gesprek met filosofen Femke Takes en Viviana Buizert (Gesprek)

maandag 16 januari 2023Plaats in mijn agenda
19:30 tot
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en LUX
Spreker
Filosofen Femke Takes en Viviana Buizert
Beschrijving

Wat zijn de voor- en nadelen van adoptie? Hoe verhouden biologische en sociale kanten van ouderschap zich tot elkaar? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het belang van het kind altijd voorop staat? Bekijk de film Broker waarin twee mannen een slaatje proberen te slaan uit te vondeling gelegde kinderen en denk samen met filosofen Femke Takes en Viviana Buizert na over de implicaties van adoptie.

Broker

De kleermaker Sang-hyun haalt samen met zijn assistent Dong-soo te vondeling gelegde baby’s uit zogenaamde dropboxen om die voor veel geld ter adoptie aan te bieden aan kinderloze echtparen. De zaak raakt gecompliceerd wanneer de biologische moeder van hun laatste “aanwinst” zich meldt. De rechercheurs Soo-jin en Joo-young Lee liggen ondertussen op de loer om Sang-hyun bij een transactie op heterdaad te betrappen.

Lees ook de Volkskrant filmrecensie: Melancholisch en komisch Broker maakt korte metten met makkelijk oordeel over adoptie en ontaarde moeders ★★★★☆

Kwalijke kanten van adoptie

Ook in Nederland waren de kwalijke kanten van adoptie de laatste tijd veelvuldig in het nieuws: kinderen die zonder toestemming van hun ouders zijn weggehaald of een valse identiteit kregen, adoptiebureaus die winst maakten bij de procedures. Te vaak was adoptie in feite kinderhandel.

Voorafgaand aan de film geeft filosoof Femke Takes een korte lezing en gaat in gesprek met gespreksleider Liesbeth Jansen en de deelnemers. Stel ook je eigen vraag!

Over de spreker

Femke TakesFemke Takes is filosoof van de Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Als lid van de Afdeling advisering van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming was ze betrokken bij het adoptieadvies dat is uitgebracht aan de minister. Ze promoveerde op een onderzoek naar het belang van het kind bij sperma- en eiceldonatie.

Vivana BuizertViviana Buizert is filosoof en voorzitter van Stichting Filosofie Oost-West. Als geadopteerde beschikt zij over ervaringsdeskundigheid op dit onderwerp en zij is daarnaast directeur-bestuurder bij Adoptee en Foster Care Nederland.

Deelname

Deelname kost € 10,- | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders , studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 7,-

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.