BSA verlagen – een goed idee? | Academic Affairs met onderwijsdirecteur Cees Leijenhorst en fractievoorzitter AKKUraatd Roos Lips (Gesprek)
- Datum
- dinsdag 30 mei 2023Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 12:30 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects
- Spreker
-
Onderwijsdirecteur Cees Leijenhorst en fractievoorzitter AKKUraatd Roos Lips
- Beschrijving
-
Minister Dijkgraaf wil het bindend studieadvies verlagen naar maximaal 30 studiepunten. Heb je aan het einde van je eerste jaar minder dan 30 studiepunten behaald, dan mag je je studie niet voortzetten. De belangrijkste reden voor deze verandering is het wegnemen van stress: ‘teveel druk werkt verlammend en vertroebelt de vraag of iemand wel of niet geschikt is voor een opleiding.’ Een goed idee? Niet iedereen is enthousiast. Kom luisteren naar student Roos Lips van studentenvakbond Akkuraatd en Cees Leijenhorst, filosoof en directeur onderwijs bij de faculteit FTR. Discussieer mee en vorm je eigen mening!
Al stressvol genoeg
Veel studenten zijn blij met de plannen van de minister. Beter nog, zij zien vaak het liefst dat het BSA helemaal zou verdwijnen: “De regeling wordt nu te vaak gebruikt om studenten weg te sturen die te weinig rendement opleveren. Bovendien is een eerste jaar studeren echt al stressvol genoeg, zonder dat je ook nog eens een BSA boven je hoofd hebt hangen. Een lagere BSA zou zorgen voor een betere balans tussen het welzijn van studenten en hun studievoortgang.”
Hogere werkdruk
Maar er zijn ook andere geluiden. Want met een bindend studie advies weet je natuurlijk wel sneller waar je aan toe bent. Juist voor zwakkere studenten zou een hoger BSA positief werken, omdat zij naar de norm toewerken, en daar later in hun opleiding nog steeds profijt van hebben. Daarnaast hebben zwakkere studenten vaak meer begeleiding nodig, wat weer leidt tot een hogere werkdruk bij docenten.
Wie heeft er gelijk? En wiens belangen tellen het zwaarst? Zijn de plannen van de minister genoeg om de stress bij studenten weg te nemen, of is er iets anders nodig? Kom luisteren naar student en fractievoorzitter van AKKUraatd Roos Lips en onderwijsdirecteur Cees Leijenhorst. Vorm je eigen mening en stel je eigen vragen!
Over de sprekers
Roos Lips is student geschiedenis aan de Radboud Universiteit en fractievoorzitter van studentenvakbond AKKUraatd. Ze zet zich daarbinnen vooral in voor inclusie: van betere begeleiding en faciliteiten voor studenten met fysieke en/of mentale problemen tot het doorbreken van taboes rondom gender en seksualiteit.
Cees Leijenhorst is directeur onderwijs aan de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Hij is ook hoofddocent Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit.
Deelname
Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.