Zoek in de site...

Alles onder controle? | Lezing en gesprek met filosoof Mariska van Dam, theoloog Marc De Kesel en psycholoog Daniela Becker (Lezing)

Datum
dinsdag 26 september 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en deBuren
Spreker
Filosoof Mariska van Dam, theoloog Marc De Kesel en psycholoog Daniela Becker
Beschrijving

Alles onder controle? | Lezing en gesprek met filosoof Mariska van Dam, theoloog Marc De Kesel en psycholoog Daniela Becker

Wat zouden we graag alles onder controle hebben! Want het leven wordt een stuk prettiger, veiliger en overzichtelijker als we maar zelf de touwtjes in handen hadden. Toch? In een tijd van fietshelmen, tracking apps en beveiligingscamera’s zijn we steeds beter in staat om controle uit te oefenen. Maar worden we daar ook gelukkig van? Kom luisteren naar filosoof Mariska van Dam, theoloog Marc De Kesel en psycholoog Daniela Becker die vertellen waarom controle ons niet altijd brengt wat we ervan hopen.

Een prettig gevoel

Controle geeft een prettig gevoel, maar heeft ook allerlei nadelen. Zo stelt filosoof Mariska van Dam dat controle leidt tot uitstel van acties die noodzakelijk zijn, analyseert theoloog Marc De Kesel dat controle weliswaar tot vrijheid, maar ook tot zorgen leidt, en bepleit psycholoog Daniela Becker dat een teveel aan controle ons vermogen om te kunnen genieten in de weg staat.

We plannen ons te pletter

We leven in een tijd waarin we controle tot een belangrijke waarde hebben verheven. Maar we kunnen de drang om alles in het leven in goede banen te leiden, ook overdrijven. Of het nu gaat om werk, vrienden of vrije tijd: we plannen ons te pletter. Met als gevolg dat alle spontaniteit verdwijnt, en angst de boventoon voert: want o wee als iets anders gaat dan gepland. Wat is een goede balans tussen controleren en loslaten? Hoe kunnen we leren om de onvoorspelbaarheid van het leven wat meer toe te laten?

Na een column van Mariska van Dam gaat ze in gesprek met Daniela Becker en Marc De Kesel. Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider.

Over de sprekers

nieuwgeluid_Mariska van Dam © Sarah Van Looy_100pixMariska van Dam is schrijver, filosoof en neerlandica. Ze denkt graag na over tijd, geschiedenis, democratie en politiek. In 2022 was ze deelnemer van de eerste editie van Nieuw Geluid bij deBuren. Ze is geregeld op het podium te vinden voor kleinkunst, operette of poëzie.


Marc De KeselMarc De Kesel doet als theoloog aan de Radboud Universiteit onderzoek naar mystiek en moderniteit. Hij schreef onder meer Ik, God & mezelf. Mystiek als deconstructie en Seks in biopolitieke tijden: levenskunst met Foucault en Lacan.

-

Daniela Becker_100 pixDaniela Becker is universitair docent Sociale en cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit. Ze bestudeert de ervaring en consequenties van conflicten op het gebied van zelfcontrole, motivatie en besluiten nemen. In een recente studie onderzocht ze of plezier maken een probleem of juist een oplossing is.

Lau ten ZeldamLau ten Zeldam tekent, schrijft, is sociaal-cultureel werker in Brussel en werkte lange tijd als arbeider in een glasatelier. Hun interesse gaat uit naar de dynamiek van non-binaire aandacht en de diversiteit die daaruit wordt geboren. Lau creëert het liefst in dialoog.


Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren.

Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.