Complottheorieën en identiteit | Lezing door filosoof Harmen Ghijsen

Complottheoriën en religie | Gesprek met filosoof Harmen Ghijsen

Eén op de vijf Nederlanders gelooft in complottheorieën. Vaccinaties veroorzaken autisme, klimaatverandering is een leugen, de aarde is plat en 5G maakt ons kwetsbaar voor het coronavirus. Aanhangers van dergelijke complottheorieën zijn moeilijk te overtuigen van hun ongelijk, en hun ideeën hebben steeds vaker een ontwrichtend effect op onze samenleving. Kom luisteren naar filosoof Harmen Ghijsen over hoe complotdenken en identiteit samenhangen.

Vertrouwen

Steeds meer Nederlanders hangen complottheorieën aan. Waar komt dit vandaan? In onze maatschappij waarin iedereens mening telt lijkt de autoriteit soms ver te zoeken. Complotdenkers menen dat ze het beter weten dan wetenschappelijke experts en vertrouwen de overheid niet meer. Filosoof Harmen Ghijsen vertelt waarom complotdenken op dit moment zo groot is.

Identiteit

Volgens Harmen Ghijsen speelt ook identiteit een belangrijke rol bij complotdenken. Ideeën en overtuigingen dienen niet alleen om een bepaald beeld van de wereld te vormen, maar maken je ook onderdeel van een bepaalde groep. Op deze manier kan complotdenken onderdeel zijn van je identiteit. Dat je iets standvastig gelooft, laat zien dat je een gecommitteerd lid van die groep bent. Op deze manier betekent je mening veranderen ook dat je uit de groep stapt en kan dit nog moeilijker worden.

Over de spreker

Harmen GhijsenHarmen Ghijsen is universitair docent Filosofie van cognitie en taal. Hij doet onderzoek naar onderwerpen op het gebied van epistemologie, cognitiefilosofie en wetenschapsfilosofie. Zijn onderzoek is gericht op de interacties tussen overtuigingen, impliciete vooroordelen en de waarneming.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.