Zoek in de site...

Dieren denken, maar niet zoals je denkt

Dieren denken, maar niet zoals je denkt

Kunnen wij ons, met onze mensen-hersenen, wel een voorstelling maken van wat er in de hoofden van onze niet-menselijke mededieren omgaat? Sluit aan bij het gesprek met o.a. filosoof Bas van Woerkum over het denkvermogen en de fantasie van dieren.

Projectie?

Als je naar een eekhoorn met een nootje kijkt, kun je je gemakkelijk een hele gedachtestroom voorstellen. “Hier ga ik mijn nootje verstoppen, zodat ik later geen honger heb. Of wacht, er kijkt een kraai! Dan toch maar ergens anders opnieuw verstoppen, anders ben ik mijn nootje kwijt.” Is dit ongeveer wat een eekhoorn denkt, of projecteren wij ons eigen gedachtenproces op het gedrag dat we zien? Kan een eekhoorn, of een kraai, of een walvis, zich überhaupt iets voorstellen van zijn omgeving zoals wij dat kunnen?

Denkvermogen

We zeggen vaak dat dieren denken, maar wat daarmee bedoeld wordt is verre van vanzelfsprekend. Denken ze zoals mensen, of op hun eigen, unieke manier? Of kan het ook zo zijn dat de mens de enige diersoort is met denkvermogen? Bas van Woerkum daagt ons uit om ons menselijke voorstellingsvermogen op de proef te stellen.

Over de spreker

Bas van WoerkumBas van Woerkum is cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar hoe dieren denken. Hebben dieren wel gedachten? Hebben we er iets aan om het denken van dieren te vergelijken met dat van mensen?

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.