De dood in het leven | Theater en gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude, filosoof Tim Miechels en theatermaker Emma Linssen

Van af onze eerste adem zijn we ten dode opgeschreven. Voor de één is dit een groot goed: hoe betekenisloos zou het leven zijn als er geen eind aan zou komen? Voor de ander maakt de dood juist alles zinloos: waarom werken we ons hele leven zo hard om iets op te bouwen om er vervolgens weer tussenuit te knijpen? Hoe dan ook, we leven altijd in de schaduw van de dood. Wat doet dat met het leven dat we leiden? Kom de dood recht in de ogen kijken met theater van theatermaakster Emma Linssen en gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude en filosoof Tim Miechels en denk mee over de rol die de dood in ons leven speelt.

Altijd en nooit

Sterven moeten we allemaal, maar het is net zo onmogelijk om ook echt dood te zijn als om je eigen schaduw in te halen. Als je dood bent, ben je nou eenmaal niet meer. Het is daarom niets om je zorgen over te maken terwijl je nog leeft. Maar anderzijds, angst voor de dood is misschien wel de enige angst die ons allemaal verbindt. Moet je iedere dag leven in het volle besef dat je uiteindelijk zult sterven, of laat je dan juist je leven te veel door de dood bepalen? Zou een leven zonder sterven zinvol kunnen zijn? En welke plek heeft de dood nog in het leven anno nu?

Theater – La Grande Finale

Waarom bang zijn voor iets waar je zelf weinig van zult merken als het zo ver is? Theatermaakster en filosofiestudent Emma Linssen maakte de voorstelling La Grande Finale waarin de betekenis van en de angst voor de dood een centrale rol spelen. Ze focust zich in het bijzonder op hoe de filosofen Sartre en Heidegger over de dood nadachten. Waar Sartre de dood zag als een ongrijpbare absurditeit, is voor Heidegger een zinvol leven zonder een besef van de dood juist onmogelijk. Enkele theaterfragmenten uit de voorstelling vormen de rode draad van de avond.

Gesprek

Naar aanleiding van de theaterfragmenten gaan theoloog Annemarieke van der Woude en filosoof Tim Miechels met elkaar in gesprek over de betekenis van de dood, de rol die de dood in ons leven speelt en hoe wij stervelingen ons tot de dood verhouden. Moeten we bang zijn voor de dood? Leven we voldoende met de dood samen? En moeten we de dood willen overwinnen?

Over de sprekers

Emma LinssenEmma Linssen is theatermaakster en filosofiestudent. Zij maakte de voorstelling La Grande Finale waarin de betekenis van en de angst voor de dood een centrale rol spelen. Ze focust zich in het bijzonder op hoe de filosofen Sartre en Heidegger over de dood nadachten.

Annemarieke van der WoudeAnnemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit en predikant. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar voltooid leven, een waardig levenseinde en euthanasie.

Tim Miechels promoveert aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit en is webredacteur bij Filosofie Magazine. Hij onderzoekt het werk van Martin Heidegger.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.