Gelijke kansen voor iedereen | Gesprek met politicus en filosoof Lisa Westerveld door religiewetenschapper Heleen Murre-van den berg en cognitiefilosoof Léon de Bruin

De Nederlandse maatschappij staat voor vele uitdagingen. Want ondanks dat we de mond vol hebben over gelijke kansen voor iedereen blijkt keer op keer dat er enorme verschillen zijn. En de verschillen tussen de have’s en have not’s groeien alleen maar. Politicus en filosoof Lisa Westerveld zet zich in de Tweede Kamer in voor echt gelijke kansen. Religiewetenschapper Heleen Murre-van den berg en cognitiefilosoof Leon de Bruin gaan met haar in gesprek over hoe je ongelijkheid de wereld uit helpt.

Kansen

Als kamerlid pleit Lisa Westerveld op allerlei vlakken voor kansen: op het gebied van onderwijs, de arbeidsmarkt en het basisinkomen. Hoe zorg je dat alle leerlingen, ongeacht het gezin waar ze uitkomen en de buurt waarin ze opgroeien gelijke kansen hebben? Hoe zorg je dat je achternaam, geslacht of leeftijd je kansen op de arbeidsmarkt niet negatief beïnvloeden? En zou het basisinkomen niet de enorme verschillen tussen arm en rijk kunnen nivelleren en iedereen gelijke kansen kunnen geven?

Filosofie en praktijk

Lisa Westerveld heeft aan de Radboud Universiteit filosofie gestudeerd voor zij de landelijke politiek inging. Hoe geeft zij haar filosofische achtergrond een plek in haar politiek werk? En waar wordt haar pleidooi voor gelijke kansen door gemotiveerd?  Hoe zorg je dat een filosofisch standpunt uiteindelijk de basis vormt voor de politieke praktijk in Nederland?

Kom luisteren naar de decaan en vice-decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies die in gesprek gaan met oud-student Lisa Westerveld over nadenken over gelijke kansen, maar vooral ook over het uitvoeren in de praktijk.

Over de sprekers

Lisa WesterveldLisa Westerveld
is Tweede Kamer-lid voor Groen Links. Zij houdt zich onder andere bezig met onderwijs en staat voor gelijke kansen. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit.

Heleen Murre - van den BergHeleen Murre-van den Berg is bijzonder hoogleraar Oosters christendom aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich met name op religieuze minderheden in het Midden Oosten. Momenteel richt ze zich op het vijfjarige ERC-advanced project Rewriting Global Orthodoxy: Oriental Christians in Europe, 1970-2020. Tevens is zij decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Léon de BruinLéon de Bruin is taal- en cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit met een interesse voor de psychologie, psychiatrie en cognitieve neurowetenschappen. Hij doet onder meer onderzoek naar sociale interactie, emotie, belichaamde cognitie en het zelf. Hij staat daarbij ook stil bij de manier waarop cognitie wordt gevormd door de sociale context. Leon de Bruin is de vice-decaan van de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.