Superhelden in Oost en West | Lezingen en gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink en religiewetenschapper Paul van der Velde

Superhelden in Oost en West| Lezingen en gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink en religiewetenschapper Paul van der Velde

We zijn in het Westen verslaafd aan superhelden. De ene na de andere film verschijnt over uitzonderlijke mensen met bovennatuurlijke krachten die de wereld redden. Filosoof Arjen Kleinherenbrink en religiewetenschapper Paul van der Velde gaan samen op zoek naar de vraag waarom we zo graag naar superhelden kijken en of in het Oosten superhelden dezelfde functie hebben als bij ons. Kom en ontdek of er ook in jezelf een superheld schuilt.

Avontuur

De held die kwam, die zag en overwon. We horen maar al te graag avontuurlijke verhalen van mensen die obstakels tegen kwamen, maar uiteindelijk als overwinnaar zegevierden. Dit geldt niet alleen voor de superhelden waar we op het scherm naar kijken, maar eigenlijk ook voor onszelf. We zien ons leven graag als een groot avontuur, met natuurlijk een happy ending. Schuilt er in eenieder een held of is het juist een ideaal dat voor de gewone burger onbereikbaar is? Hoe komt het dat wij het liefst een avontuurlijk leven willen leiden?

Overwinning

Heldhaftigheid, avontuur en overwinning zijn belangrijke begrippen in de Oosterse en Westerse filosofische traditie. Toch zien wij vanuit het westen helden uit het oosten, zoals Boeddha, als teder en kalm. Kracht, heldhaftigheid en assertiviteit worden daar niet mee geassocieerd. Is het een cliché om te denken dat helden in het Westerse denken eerder spierballen hebben en die in het Oosten juist staan voor mentale rust en evenwicht?

Filosoof Arjen Kleinherenbrink geeft een korte lezing over superhelden en avonturen. Hierna is er een korte film met een interview met religiewetenschapper Paul van der Velde die uitlegt hoe er in de Oosterse denktraditie naar helden en avonturen wordt gekeken. Vervolgens gaat Arjen hierover in gesprek met de gespreksleider.

Religiewetenschapper Paul van der Velde is helaas in het buitenland en kan niet fysiek aanwezig zijn. Maar we namen speciaal voor dit programma een interview met hem op over helden en avonturen.

Over de sprekers

Arjen KleinherenbrinkArjen Kleinherenbrink is metafysicus en filosofisch antropoloog aan de Radboud Universiteit, waar hij ook het programma Philosophy, Politics and Society coördineert. Hij schrijft filosofische essays en boeken en geeft lezingen voor uiteenlopend publiek. Hij schreef Alles is een machine (2017) en Avonturen bestaan niet (2018, met Simon Gusman). In 2022 verscheen De constructie van de wereld over het oeuvre van Bruno Latour. Luister ook naar de podcast De Reflector naar aanleiding van dit boek.

Paul van der VeldePaul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij reisbegeleider naar Azië en een fervent verzamelaar van Aziatische kunst. Hij schreef talrijke publieksboeken, waaronder recent In de huid van de Boeddha (2021). Luister ook naar de podcast De Reflector naar aanleiding van dit boek.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.