De ufo: feit of fabel? | Gesprek met theoloog Taede Smedes en religiewetenschapper Arjan Sterken

De UFO: feit of fabel? | Gesprek met theoloog Taede Smedes en religiewetenschapper Arjan Sterken

Ufo’s: bestaan ze nu echt, of  blijft het een mythe? Wat betekent deze vraag voor ons denken over het leven op aarde? Luister naar theoloog Taede Smedes en religiewetenschapper Arjan Sterken en ontdek meer over ufo’s.

Vliegende objecten

Lange tijd is de ufo slechts het boegbeeld is geweest voor sciencefiction films, waarin groene mannetjes uit vliegende schotels op aarde landden om ons vervolgens overhoop te knallen. Maar zijn ufo’s werkelijk alleen scifi? Steeds meer  mensen stellen dat dit minder fictief is dan gedacht. Zelfs de NASA erkent inmiddels dat er wel degelijk bewijzen zijn van vliegende objecten die we niet kunnen identificeren. Wat moeten we hiervan denken?

Het laatste taboe?

Sinds bekend werd dat het Amerikaanse leger al jaren ufo’s waarneemt, wordt het taboe rond ufo’s langzaam geslecht. Theoloog Taede Smedes schreef een boek over zijn eigen ufo-waarneming waarin hij alle feiten en fictie over ufo’s op een rijtje zet. Religiewetenschapper Arjan Sterken verbindt de discussie over ufo’s met de relatie tussen wetenschap en mystiek. “Vroeger geloofden mensen in bovennatuurlijke monsters, die in onontdekte gebieden leefden. Nu we bijna iedere plek op aarde al kennen, wordt andersoortig leven naar de ruimte verplaatst.”

Is het bestaan van ufo’s bewezen of blijft het een mythe? Wat betekent deze vraag voor ons wereldbeeld en zingeving? Taede Smedes en Arjan Sterken gaan in gesprek over het ufo fenomeen. Kom en ontdek (meer over) de ufo!

Over de sprekers

Taede SmedesTaede Smedes is godsdienstfilosoof en docent systematische theologie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast werkt hij als freelance journalist. Dit jaar verscheen zijn boek We zijn misschien niet alleen, Ufo’s toen en nu waarin hij een geschiedenis van het fenomeen Ufo beschrijft.

Arjan SterkenArjan Sterken is religiewetenschapper en promovendus aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar mythen, volksverhalen en religie.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.