Zingeven, doe je dat zelf? | Gesprek met Denker des Vaderlands Paul van Tongeren en (voormalig) Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier

Van de zin van naar de zin ín het bestaan | Gesprek met Denker des Vaderlands Paul van Tongeren en (voormalig) Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier

Keuzes, kansen, verleidingen, stress en nog meer mogelijkheden. Meer dan ooit worden we aangemoedigd om zelf de dingen te kiezen die zin geven aan ons leven. Maar als alles kan, kan het moeilijk zijn om af te wegen wat zin heeft en wat niet. Hoe kunnen we onze levens zinvol inrichten? Bestaat er zoiets als zingeving of is zin er altijd al? Kom en luister naar de Denker des Vader Paul van Tongeren en voormalig Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier over zin, betekenis en waarde.

Vele filosofen bogen zich over deze vragen in de loop van de geschiedenis. Denker des Vaderlands Paul van Tongeren, vertelt aan de hand van zijn ongeëvenaarde filosofische bagage over zin en betekenis. Zo draait hij de eeuwenoude filosofische vraag naar zin om: zin geef je niet, maar ontvang je.

Niet alleen in de filosofie, maar ook in de theologie ligt de vraag naar zingeving centraal. Vanuit zijn ervaring als monnik in het Benedictijner abdij, geeft Thomas Quartier een lezing over zin als theoloog en monnik. Moeten we, net als een monnik, uit de samenleving stappen om zin te vinden?

Thomas Quartier en Paul van Tongeren gaan met elkaar en een moderator in gesprek over deze en aanverwante vragen. Wat hebben de Denker en de Theoloog des Vaderlands met elkaar gemeen? In hoeverre verschillen ze van inzicht? Stel ook je eigen vragen!

Over de sprekers

Paul van TongerenPaul van Tongeren was hoogleraar Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceerde meerdere populaire boeken over zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en de filosofie van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker. Tot april 2023 is hij de Denker des Vaderlands.

Thomas QuartierThomas Quartier is hoogleraar Liturgie aan de Radboud Universiteit en medewerker van het Titus Brandsma Instituut. Hij doet onderzoek naar liturgie en rituelen in de huidige cultuur, vooral rond sterven en dood en liturgische spiritualiteit. Hij is ook monnik van de Benedictijner Abdij Keizersberg in Leuven. Hij schreef diverse publieksboeken, waaronder recent Monniksvragen (2022). Tot december 2022 was hij de Theoloog des Vaderlands.

Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023Dit programma is onderdeel van Denkwerk Festival | Lezingen, theater, muziek en meer - 100 jaar Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen op vrijdag 24 maart 2023 | 19.30 – 00.00 uur | De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. De wereld is complex. Er is veel denkwerk te verzetten. Over ufo’s,  vriendschap, duurzaamheid, de dood, dieren, religie en nog veel meer. Kom naar Denkwerk en dompel je onder in een avond vol lezingen, gesprekken, theater, gedachtenexperimenten, film, muziek en een pubquiz. Laat je inspireren door de filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit over alledaagse én grote thema’s.