Zoek in de site...

Europa met de trein | Lezing en gesprek door Europarlementariër Dorien Rookmaker en bestuurskundige Gijs Jan Brandsma (Lezing)

Datum
donderdag 21 september 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit en online
Organisator(s)
Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland
Spreker
Europarlementariër Dorien Rookmaker en bestuurskundige Gijs Jan Brandsma
Beschrijving

Banner trein zonder inschrijving

Dit programma kun je fysiek in de zaal  of online via een livestream bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.


Ben jij deze zomer met de trein of met het vliegtuig op reis geweest? De trein biedt duurzaamheid, beenruimte en Interrailromantiek. Maar reizen over het spoor betekent ook overstappen bij de grens, onvermijdelijke vertragingen en tig ticketsystemen. Waarom is er nog geen snel Europees treinnetwerk? En hebben we dat nodig? Kom en luister naar Europarlementariër Dorien Rookmaker en bestuurskundige Gijs Jan Brandsma over Europa met de trein.

Duurzaam en verbonden Europa

In een groener Europa reizen we meer met de trein. Dat stelt de EU Green Deal, het grote Europese plan waarin ons continent in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Nieuwe hogesnelheidslijnen, investeringen in regionale verbindingen en het gelijktrekken van regelgeving moet de treinreis aantrekkelijker maken. Maar naast duurzaamheid, dienen de spoorplannen ook een ander doel: het continent verbinden. In de trein ontdek je pas echt Europa.

Versnipperd spoornetwerk

Maar voordat we daar zijn, moet er veel veranderen. Volgens een recente peiling gaan de meeste Nederlanders op vakantie in Europa. Toch boekt bijna de helft van hen een stoel in het vliegtuig. Niet meer dan 6% neemt de trein. In onze klimaatcrisis zijn dit bizarre cijfers. Maar is de keuze van de vliegvakantiegangers heel gek?

Met de trein door Europa reizen is nog niet zo gemakkelijk. Ticketsystemen zijn niet op elkaar afgestemd, machinisten mogen niet in andere EU-landen werken en het materieel van het ene land past vaak niet op de railbreedte van het andere. Het Europese spoornetwerk is versnipperd. Europaparlementariërs willen daar nu verandering in brengen.

Europarlementariërs pleiten voor een beter en sneller Europees treinnetwerk. Welke doelen dienen die lijnen? Hoe gaan we dit bereiken? En wie profiteren ervan?

Over de sprekers

Dorien RookmakerDorien Rookmaker is Europarlementariër namens de partij Meer Directe Democratie. Sinds eind 2021 maakt zij deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers in het Europees Parlement. Ze zet zich in voor een beter en sneller Europees treinnetwerk.

Gijs Jan BrandsmaGijs Jan Brandsma is bestuurskundige aan de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in Europese politiek en bestuur. Hij onderzoekt hoe lidstaten en Europese instituties tot besluiten komen over onder andere infrastructuurprojecten.

Deelname

Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.

Inschrijven zaalticket
Inschrijven livestream

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.