Zoek in de site...

Falen en weer opstaan | Filosofische workshop met filosoof Femke Takes en ervaringsdeskundige Lianne de Haan (Gesprek)

Datum
dinsdag 11 april 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
De Lindenberg, Ridderstaat 23, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en Prutswerk
Spreker
Filosoof Femke Takes en ervaringsdeskundige Lianne de Haan
Beschrijving

Falen en weer opstaan

Onze maakbare samenleving legt een enorme nadruk op succes. Je mag zijn wie je bent, doen wat je wilt en vinden wat je vindt – zolang je maar succesvol bent. Vooral jonge mensen leggen de lat zo hoog voor zichzelf dat ze continu druk ervaren. Is er in deze omgeving nog wel ruimte om te falen? En wat is dan precies het doel van falen? Onderzoek in deze filosofische workshop met filosoof Femke Takes en ervaringsdeskundige Lianne de Haan de onverwachte kansen van falen.

De kansen van falen

Veel studenten hebben last van faalangst. Ze zijn zo perfectionistisch dat ze geen fouten durven te maken, en daardoor ontstaat er enorm veel stress. En dat is heel begrijpelijk, aldus opvoedingsfilosoof Femke Takes, in een samenleving die zoveel nadruk legt op succes. Tegelijkertijd stelt ze dat er ook geen reden is om falen te verheerlijken, want we willen toch het beste resultaat. Wie zit er te wachten op een chirurg die vindt dat hij ook best mag falen? Op een bakker wiens brood altijd te zout of aangebrand is? In haar korte lezing houdt Femke Takes een pleidooi voor perfectionisme waarin óók ruimte is voor fouten maken.

De enige?

Lianne de Haan is ervaringsdeskundige: “Ik had altijd het idee dat als ik faalde, ik de enige was die iets niet kon. Totdat ik merkte dat studiegenoten om mij heen dezelfde problemen hadden maar daar niet over durfden te praten. Het leek bijna gemakkelijker om professionele hulp te zoeken in plaats van écht erover te praten met elkaar. Zo ontstond het idee om een podcast te maken. Mensen vinden het heel fijn om te horen dat ze niet de enige zijn met een probleem.”

Welke invloed heeft het gevoel van falen op ons welbevinden? Hoe vinden we een goede balans tussen fouten maken en een goed resultaat bereiken? En hoe kunnen we anders gaan nadenken over het belang van succes en falen en meer ruimte creëren om je te ontwikkelen?

Onderzoek je vragen

We beginnen de avond met twee korte lezingen door opvoedingsfilosoof Femke Takes en ervaringsdeskundige Lianne de Haan. Onderzoek daarna je eigen vragen over falen en succes met de andere deelnemers, onder leiding van filosoof Cees Leijenhorst!

Over de sprekers

Femke TakesFemke Takes is ethicus en filosoof. Ze is docent Filosofie van de gedragswetenschappen bij Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen van de Radboud Universiteit.


Lianne de HaanLianne de Haan is host van de podcast PRUTSWERK, waarin ze samen met haar gasten reflecteert op de vraag  wat falen is en wat het zo lastig maakt om hier op een positieve manier mee om te gaan. Daarnaast studeert ze biomedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit en heeft zelf ook de nodigde ervaring opgedaan met ‘falen’.

Cees LeijenhorstCees Leijenhorst is hoofddocent Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit, en directeur onderwijs van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.


Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren van alle opleidingen en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Dit is een programma van Radboud Reflects en

Prutswerk

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.