Zoek in de site...

Jazz & filosofie: structuur, vrijheid en samenleven | Radboud Reflects en Brebl @Radboud Art & Science met jazzconcert en lezing en gesprek door cognitiefilosoof Marc Slors (Gesprek)

Datum
vrijdag 20 oktober 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en jazzpodium Brebl @Radboud Art & Science
Spreker
Optreden: jazzartiest - lezing: cognitiefilosoof en jazzliefhebber Marc Slors
Beschrijving

Jazz & filosofie: structuur, vrijheid en samenleven | Radboud Reflects en Brebl @Radboud Art & Science met jazzconcert en lezing en gesprek door cognitiefilosoof Marc Slors

Als jazzmuzikanten gaan improviseren, lijkt het soms wel of ze  zomaar wat doen. Maar achter de vloeiende melodieën schuilen strakke regels binnen duidelijke grenzen en volgens gezamenlijke schema's. Juist door deze kaders kan ware vrijheid bestaan. Zonder deze gedeelde structuur vervalt de muziek al snel tot een ongecoördineerde chaos.
Kunnen we hetzelfde zeggen over onze samenleving? En hebben we eigenlijk nog wel een collectieve structuur die ons bindt? Duik samen met cognitiefilosoof Marc Slors dieper in de vergelijking tussen jazz en de samenleving en luister naar een spetterend jazzoptreden geprogrammeerd door Jazzpodium Brebl.

Common ground

Kan de paradox van structuur en vrijheid in jazz dienen als spiegel voor onze samenleving? Zoals de muzikant opereert binnen de regels van de jazz, zo bewegen wij ons namelijk ook binnen een gedeelde sociale structuur - een common ground. Deze structuren zijn essentieel. Ze bieden houvast, sturing en een gevoel van veiligheid. Maar ze zijn ook de voorwaarde voor vruchtbare discussies en meningsverschillen.

Is er nog wel een gezamenlijke structuur waarop we als samenleving bouwen? Of verdwijnt deze langzaam in een wereld vol informatiebubbels, echokamers en gekozen gemeenschappen? De vrijheid die we zoeken in het kunnen vormen en uiten van onze meningen, vervalt tot chaos als we niet ook aandacht besteden aan onze gedeelde uitgangspunten, aldus Marc Slors.

Kom luisteren naar een korte lezing en gesprek gevolgd door een jazzconcert en kom erachter wat we kunnen leren van jazz als metafoor voor onze complexe samenleving!

Binnenkort meer informatie over de jazzartiest.

De voertaal is Nederlands.

Over de spreker


Marc SlorsMarc Slors
is hoogleraar Cognitiefilosofie aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt vragen rond de relatie tussen brein, gedrag en de menselijke geest. Vragen rond de vrije wil, de effectiviteit van mentale toestanden en de relatie tussen cognitie en cultuur hebben zijn bijzondere belangstelling.

Deelname

Deelname is gratis als onderdeel van Radboud Art & Science festival.

Dit is een programma van Radboud Reflects en jazzpodium Brebl.

Radboud Art & Science

Radboud Art & Science

Dit programma is onderdeel van Radboud Art & Science. Op 19, 20 en 21 oktober dompel je jezelf op de campus van de universiteit onder in de wereld van kunst en wetenschap.

Laat jezelf meenemen naar het verleden aan de hand van muziek, film en dans. Loop langs fototentoonstellingen, lichtinstallaties en beeldende kunst die je een uniek perspectief op de campus bieden. Ook zijn er liveconcerten, voorstellingen en interactieve performances op onverwachte plekken. We verdiepen ons daarmee in het erfgoed, de geschiedenis en de dagelijkse gang van zaken van de universiteit, en gaan op zoek naar de verhalen van studenten, onderzoekers en andere medewerkers.

Radboud Art & Science is gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Zien we je daar?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.