Zoek in de site...

Mannelijkheid in 2023 | Radboud Reflects @Go Short met actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings (Gesprek)

Datum
zaterdag 1 april 2023Plaats in mijn agenda
Locatie
Mariënburgkapel, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en Go Short
Spreker
Actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings
Beschrijving

Banner Go Short

Wat betekent het tegenwoordig om man te zijn? Vroeger was het zo duidelijk: de man is de sterke, emotioneel onbereikbare kostwinner. En bovenal: de baas. Na drie golven feminisme wordt dit klassieke idee van mannelijkheid steeds vaker als ‘toxisch’ gezien. Maar hoe ziet een positief ideaal van mannelijkheid eruit in 2023? Hoe gaat de rol van ‘man’ de toekomst in? En waarom lopen de emoties rondom veranderende mannelijkheid zo hoog op? Kijk naar de korte film van Go Short Jean fell in Love en denk samen met actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings na over de man van nu en van de toekomst.

Bekijk de trailer van Jean fell in Love:

Mannelijkheidscrisis

Vier op de tien mannen vinden het een ongunstige tijd om man te zijn. Hoewel het glazen plafond lang niet overal is doorbroken, is positieve discriminatie ten gunste van vrouwen tegenwoordig op veel plekken een realiteit. Bovendien hebben veel mannen het gevoel op eieren te moeten lopen nu de discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag overal gevoerd wordt. Als man moet je tegenwoordig vooral een stap terug doen, en het uit je hoofd laten ongepaste dingen te zeggen of te doen.

Maar wat moet je als man dan wél? Hoe kun je nu op een goede manier invulling kan geven aan je masculiene genderidentiteit? Die vraag lijkt nu vaak te worden ondergesneeuwd in de genderdiscussie, waar de nadruk al snel ligt op de gemarginaliseerde positie van vrouwen en seksuele minderheden. De term ‘mannelijkheidscrisis’ hoor je dan ook steeds vaker.

Tegenbeweging

Feministen strijden al decennia lang tegen de onderdrukkende werking van de traditionele feminiene genderrol. Als reactie hierop zijn bewegingen ontstaan als mannenrechtenactivisten, pick-up artiesten, anti-feministen en nog veel meer. Hoe moeten we deze veelal vrouwonvriendelijke antwoorden op de mannelijkheidscrisis begrijpen? Waarom ligt het onderwerp van mannelijke identiteit zo gevoelig? Wordt het belang van meer traditionele mannelijkheid inderdaad miskent, of hebben deze mannen gewoon moeite met wennen aan meer gelijkwaardige genderrollen? En kunnen we in de toekomst wel blijven denken in de binaire rollen van ‘vrouw’ en ‘man’?

Jean Fell in Love

Deze avond kijken we de korte film Jean Fell in Love over de getalenteerde rugbyspeler Jean. Terwijl zijn team de titel probeert te verdedigen, wordt hij verliefd op Ayoub, een speler van een rivaliserend team. De vriendschap die hij heeft met zijn teamgenoten komt in gevaar en blijkt zwakker dan hij dacht.

Na de film gaan actieonderzoeker Inge Bleijenbergh en socioloog Niels Spierings in gesprek over mannelijkheid in 2023. Sluit aan en stel ook je eigen vragen.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

IngeBleijenbergInge Bleijenbergh is hoogleraar Actieonderzoek, in het bijzonder op het gebied van gelijkheid, diversiteit en inclusie aan de Radboud Universiteit. Ze heeft wijd gepubliceerd over onderwerpen als organisatieverandering, gender ongelijkheid en diversiteit, arbeid en zorg, change agents en participatief actieonderzoek. Recent publiceerde ze How Change Agents Mobilise Masculinities to Support Gender Equality in Academia, waarin de effecten van verschillende concepten van mannelijkheid binnen organisaties worden onderzocht.

NielsSpieringsNiels Spierings is universitair hoofddocent inclusie- en exclusiesociologie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar vraagstukken rond inclusie en exclusie, in het bijzonder in politiek, maatschappij en arbeidsmarkt. Hij richt zich daarbij voornamelijk op Nederland en West Europa en op het Midden-Oosten. Bovendien publiceerde hij samen met collega’s over mannelijkheid en seksualiteit in rechts-populistisch leiderschap.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 5,-.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Dit is een programma van Radboud Reflects het International short film festival Go Short