Zoek in de site...

Music & talk – Waarom geloven we wat we geloven? | Radboud Reflects @Radboud Art & Science met showcase door Cassandra Onck en gesprek met filosofen Nina de Boer en Harmen Ghijsen (Gesprek)

Datum
zaterdag 21 oktober 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
15:00 tot
Locatie
Spiegeltent @Radboud Art & Science, campus Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Zangeres Cassandra Onck en gesprek met filosofen Nina de Boer en Harmen Ghijsen
Beschrijving

Music & talk – Waarom geloven we wat we geloven? | Radboud Reflects @Radboud Art & Science met showcase door Cassandra Onck en gesprek met filosofen Nina de Boer en Harm Ghijsen

15.00 - 15.30 uur en 16.30 - 17.00 uur

Waarom geloven we wat we geloven? Waar zijn onze overtuigingen precies op gebaseerd? In haar nieuwste EP Fractalnoia beschrijft rising star Cassandra Onck haar zoektocht naar een nieuw houvast in een post-truth tijdperk. Kom luisteren naar een optreden door Cassandra Onck en luister naar het korte verdiepende gesprek met filosofen Nina de Boer en Harmen Ghijsen over de oorsprong van onze overtuigingen.

Luister naar Evenwicht van Cassandra Onck:


Verhalen over onszelf vs. werkelijkheid

Is het belangrijker wat er is of wat ik denk?. We creëren altijd een verhaal over onszelf en ons leven in een poging onszelf te verklaren. Dit doen we bijvoorbeeld ook bij bepaalde psychische stoornissen. Deze overtuigingen zijn dus potentieel enorm vormend, zelfs als deze niet per se aansluiten bij de werkelijkheid. Filosoof Nina de Boer gaat in op de vraag hoe wij onszelf en ons leven vormgeven aan de hand van deze verhalen en overtuigingen. Hoe moeten we ons verhouden tot het feit dat onze overtuigingen niet altijd aansluiten bij daadwerkelijke gebeurtenissen.

Kennis door anderen

Hoe weten we wat we weten? Filosoof Harmen Ghijsen gaat in op de vraag in hoeverre wij onze kennis baseren op basis van anderen en de consensus van de meerderheid? Waarom vertrouwen we bepaalde mensen of instituties meer dan anderen als betrouwbare bronnen van kennis? En zijn er gevaren verbonden aan het baseren van onze kennis uitsluitend op wat anderen vertellen?

Muziek en filosofie. De ideale combinatie op Radboud Art & Science. Kom langs!

Over de artiest en sprekers

Cassandra Onck op Radboud Sounds - Foto Ted van AanholtCassandra Onck is zangeres, songwriter en onderzoeker voor de ArtEZ. Cassandra wilde altijd neuro-wetenschapper worden. De liefde voor muziek lokte haar echter naar het conservatorium in Arnhem. In maart verscheen haar nieuwe EP Fractalnoia. In het maakproces ging ze in gesprek met mensen buiten mijn eigen belevingswereld, van sterrenkundige tot jehova’s getuigen. Op zoek naar nieuwe bouwstenen waarmee we om kunnen gaan met dat wat we niet zeker weten. Cassandra Onck was in mei 2023 ook te gast bij Radboud Sounds

Nina de BoerNina de Boer is promovendus Filosofie van cognitie en taal aan de Radboud Universiteit. Ze houdt zich bezig met psychiatrische problemen en de oorzaken hiervan. Zo kijkt zij naar de interactie tussen biologische, psychologische, socioculturele en existentiële factoren.

Harmen GhijsenHarmen Ghijsen is filosoof van Taal en cognitie aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek is gericht op de interacties tussen overtuigingen, impliciete vooroordelen en de waarneming: waarom geloven we wat we geloven en hoe kleurt dit onze waarneming? Hierbij staat centraal dat we het belang van rationele redenen niet moeten overschatten.

De voertaal is Nederlands.

Deelname

Aanmelden voor de lezing zelf is nodig, maar aanmelden voor Radboud Art & Science wel:

Radboud Art & Science

Radboud Art & Science

Dit programma is onderdeel van Radboud Art & Science. Op 19, 20 en 21 oktober 2023 dompel je jezelf op de campus van de universiteit onder in de wereld van kunst en wetenschap.

Laat jezelf meenemen naar het verleden aan de hand van muziek, film en dans. Loop langs fototentoonstellingen, lichtinstallaties en beeldende kunst die je een uniek perspectief op de campus bieden. Ook zijn er liveconcerten, voorstellingen en interactieve performances op onverwachte plekken. We verdiepen ons daarmee in het erfgoed, de geschiedenis en de dagelijkse gang van zaken van de universiteit, en gaan op zoek naar de verhalen van studenten, onderzoekers en andere medewerkers.

Radboud Art & Science is gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Zien we je daar?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.