De pandemieën van de toekomst | Gesprek met viroloog Marc van Ranst, internist-infectioloog Chantal Rovers en communicatiewetenschapper Noelle Aarts (Gesprek)
- Datum
- woensdag 18 oktober 2023Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, CC1, Mercatorpad 1, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects en Faculteit der Medische Wetenschappen
- Spreker
-
Viroloog Marc van Ranst, internist-infectioloog Chantal Rovers en communicatiewetenschapper Noelle Aarts
- Beschrijving
-
Hoe moeten we omgaan met een volgende pandemie? Hoe bepaal je welke belangen het zwaarst wegen? Moeten politici in tijden van crisis de teugels tijdelijk aan wetenschappers geven? Of moeten ze deze juist steviger dan ooit in handen houden om chaos te voorkomen? Viroloog Marc Van Ranst was in de coronaperiode een van de belangrijkste adviseurs voor de Belgische overheid en gaf in de media onvermoeid tekst en uitleg bij de genomen maatregelen. Kom en luister hoe we volgens Marc Van Ranst het beste als samenleving met toekomstige pandemieën kunnen omgaan.
Er worden deze avond geen video- of geluidsopnames gemaakt.
Wetenschap en politiek
Om bij een volgende pandemie sterfte of andere ernstige gevolgen door de infectie te voorkomen, is het misschien opnieuw nodig om ingrijpende maatregelen te nemen. Die ook weer gevolgen voor onze mentale gezondheid, het bedrijfsleven, de cultuursector, het onderwijs en de horeca hebben. Een lastige politieke puzzel, want hoe bepaal je wat in welke fase het zwaarst weegt? Hoe kunnen politiek en wetenschap zich het beste tot elkaar verhouden bij toekomstige pandemieën?
Communicatie
Op communicatiegebied liggen er in de toekomst grote uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat mensen de juiste informatie krijgen, en dat er genoeg vertrouwen is om deze informatie ook voor waar aan te nemen? Het is lastig om draagvlak te creëren voor maatregelen die mensen die niet tot een risicogroep behoren en sectoren op de korte termijn schaden, ook al zijn ze voor de risicogroep in de acute fase en voor ieders gezondheid op de lange termijn beter. Helemaal als niet direct zichtbaar is wat een maatregel voor positief gevolg heeft.
Bovendien spreekt informatie uit verschillende bronnen elkaar soms tegen of komen er nieuwe wetenschappelijke inzichten waardoor informatie in de loop van de tijd verandert. Hoe ga je om met weerstand tegen maatregelen? En hoe motiveer je mensen om hun eigen belangen tijdelijk ondergeschikt te maken aan dat van de hele samenleving?Viroloog Marc Van Ranst gaat in gesprek met internist-infectioloog Chantal Rovers en communicatiewetenschapper Noelle Aarts over het samenspel tussen communicatie, politiek en wetenschap bij toekomstige pandemieën. Kom luisteren en stel zelf ook je vragen.
Eredoctoraat
Vanwege het 100-jarig bestaan van de Radboud Universiteit ontvangt Marc Van Ranst namens de Faculteit der Medische Wetenschappen een eredoctoraat op dinsdag 17 oktober 2023. Hij ontvangt dit eredoctoraat vanwege zijn moedige rol in het propageren van op wetenschap gebaseerde adviezen en standpunten tijdens de coronacrisis. VOX sprak alvast met Van Ranst over dit eredoctoraat: Viroloog Marc Van Ranst gaat de confrontatie aan met complottheorieën: ‘Ik ben geen actieheld’
Over de sprekersMarc Van Ranst is viroloog aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij kreeg internationale bekendheid tijdens de COVID-19-pandemie, waarbij hij één van de belangrijkste adviseurs van de Belgische overheid was. Naast zijn wetenschappelijk werk geeft hij onvermoeibaar duiding aan de actualiteit, via sociale media en kranten, op radio en tv.
Noelle Aarts is communicatiewetenschapper aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Institute for Science in Society. Ze doet onderzoek naar gesprekken tussen stakeholders met verschillende achtergronden en belangen bij complexe thema’s, en ze is een expert op het gebied van conflict, onderhandeling en dialoog.
Chantal Rovers is internist-infectioloog en hoogleraar Uitbraken van infectieziekten aan het Radboudumc. Ze doet onderzoek op het gebied van infectieziekten en pandemische paraatheid. Daarnaast is ze expert op het gebied van de gespecialiseerde zorg voor patiënten met zeer ernstige besmettelijke infectieziekten zoals ebola.
Deelname
Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.