Zoek in de site...

Het Pegasusschandaal: spion in je broekzak | Lezing en gesprek door Europarlementariër Sophie in ’t Veld en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius (Lezing)

Datum
donderdag 2 maart 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen en online via livestream
Organisator(s)
Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland
Spreker
Europarlementariër Sophie in ’t Veld (aanwezig via Zoom) en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius
Beschrijving

Het Pegasusschandaal: spion in je broekzak | Lezing en gesprek door Europarlementariër Sophie in ’t Veld en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius

Zonder dat je het doorhebt, kun je een spion in je broekzak hebben. Een geheime dienst kan namelijk spionagesoftware Pegasus op je telefoon installeren. Niet alleen dictatoriale regimes maken gebruik van Pegasus, maar ook de regeringen van vrije democratieën. Overheden gebruikten de spyware om mensenrechtenactivisten, oppositieleden en Europese burgers te volgen. Wat moeten we met spyware als deze? Mag de overheid mobiels hacken? Kom luisteren naar Europarlementariër Sophie in ’t Veld (aanwezig via Zoom) die vertelt waarom Pegasus de Europese democratie ondermijnt en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius die de juridische gronden voor staats-spyware analyseert.

Dit programma kun je fysiek in de zaal of online via een livestream bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.

Pegasus

Als een geheime dienst Pegasus op je mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, kunnen agenten je gesprekken afluisteren, je appjes meelezen en je surfgedrag volgen. Erger nog, ze kunnen elk moment de camera en microfoon aanzetten – zonder dat jij daar ook maar iets van merkt.

Het Israëlische cyberveiligheidsbedrijf NSO lanceerde Pegasus in 2011. Twaalf jaar later is hun product geavanceerder dan ooit. Politici, activisten en journalisten in de Arabische Emiraten, India en Bahrein kregen, zonder dat ze het doorhadden, de spyware op hun telefoon geïnstalleerd. Maar, zo bleek, ook in EU-landen als Hongarije, Frankrijk, Cyprus en Duitsland werden telefoons ermee gehackt.

Privacy versus veiligheid?

Het Israëlische cyberveiligheidsbedrijf NSO claimt ondertussen dat het gebruikers die misbruik maken van de software de toegang ontzegt. Critici vertrouwen het bedrijf daarin niet. En ze vertrouwen zijn klanten nog minder. Het Europees Parlement heeft een speciale commissie ingesteld om de zaak uit te zoeken. Pegasus, zo stelt onder andere Europarlementariër Sophie in ‘t Veld, is een grote bedreiging voor de democratie.

Het Pegasusschandaal roept fundamentele vragen op over het beschermen van de Europese waarden en grondrechten, met name privacy en gegevensbescherming. Wat mag een geheime dienst doen om de veiligheid van burgers en nationale belangen te beschermen? Moet een overheid wel een achterdeur in ieders mobieltje hebben? En waarom is privacy essentieel voor het functioneren van een democratie?

Na hun lezingen gaan Europarlementariër Sophie in ’t Veld en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius met elkaar en met het publiek in gesprek over de consequenties van een spion in je broekzak.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Sophie in 't VeldSophie in ’t Veld is sinds 2004 Europarlementariër namens D66 en delegatieleider van de Europese fractie Renew Europe. In ‘t Veld is de rapporteur namens het Europees Parlement in het onderzoek naar het Pegasusschandaal. Zij is aanwezig via Zoom.



Frederik Zuiderveen BorgesiusFrederik Zuiderveen Borgesius is jurist en hoogleraar digitale veiligheid aan de Radboud Universiteit.



Deelname

Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.

Dit programma is een samenwerking van Radboud Reflects met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland. De namen en e-mailadressen van deelnemers worden met het Liasonbureau gedeeld. Lees voor meer informatie de privacyverklaring (pdf, 558 kB).

Inschrijven zaalticket
Inschrijven livestream

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.