Zoek in de site...

Psychiatrische aandoeningen. Meer dan alleen hersenproblemen? | Lezing en gesprek met psychiater Barbara Franke en filosoof Derek Strijbos (Lezing)

Datum
dinsdag 31 oktober 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex,CC5, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Donders Institute
Spreker
psychiater Barbara Franke en filosoof Derek Strijbos
Beschrijving

Banner psychiatrische aandoeninig met inschrijven

Hoe ontstaan psychiatrische aandoeningen? Is het een kwestie van biologische mechanismen in de hersenen die niet meer goed functioneren en die op individueel niveau behandeld moeten worden? Of spelen ook maatschappelijke factoren, relaties, karaktereigenschappen of de hoogte van je bankrekening een rol? En als dat zo is, hoe kunnen psychiatrische patiënten dan het beste geholpen worden? Kom luisteren naar filosoof en psychiater Derek Strijbos en psychiater Barbara Franke en denk mee over de vraag of psychiatrische aandoeningen meer dan een hersenprobleem zijn.

In je lichaam

Psychiatrische aandoeningen hebben veel te maken met ons lichaam: er kan van alles misgaan in je hersenen, met je hormonen, en ook je stofwisseling kan van invloed zijn. En dan zijn er natuurlijk nog onze genen, waardoor de één kwetsbaarder is dan de ander. Medicatie, therapie, of andere vormen van begeleiding zijn voor sommige patiënten een uitkomst. Maar anderen komen muurvast te zitten, ondanks de hulp die ze krijgen.

Web van relaties

Naast de lichamelijke klachten van psychiatrische patiënten kunnen we ook kijken naar het  complexe web van relaties waarin mensen zich begeven, stelt psychiater en filosoof Derek Strijbos. Hij pleit voor een meer holistische aanpak van de geestelijke gezondheidszorg. We proberen nu vaak ‘het probleem’ te isoleren en te behandelen, los van alle andere factoren die in iemands leven een rol spelen. Door maar één factor tegelijk aan te pakken, blijven we blind voor de manier waarop deze verschillende factoren op elkaar inwerken. Misschien zijn iemands schulden, moeilijke relatie of uitzichtloze toekomst ook wel deel van de psychiatrische problemen. Of blijven hersenen en hormonen toch het belangrijkst?

Kom luisteren naar psychiater Barbara Franke en filosoof Derek Strijbos, en laat je meenemen in de cocktail van genen, hormonen, hersencellen en sociale relaties.

Over de sprekers

Barbara Franke is hoogleraar Moleculaire psychiatrie aan de Radboud Universiteit en hoofdonderzoeker aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Ze bestudeert invloeden van erfelijke factoren op psychische problemen, zoals ADHD. Zij richt zich op het begrijpen van biologische mechanismen, die de effecten van zulke factoren op het ontstaan van de problemen verklaren. Daarvoor onderzoekt zij moleculen, hersencellen en het brein.​

Derek Strijbos is universitair docent Filosofie aan de Radboud Universiteit. Tevens is hij directeur van de psychiatrie-opleiding (A-opleider) bij Dimence Groep in Zwolle en Deventer. Hij is als psychiater gespecialiseerd in herstelgerichte, flexibele assertieve gemeenschapsbehandeling (F-ACT), met speciale aandacht voor volwassenen met ASS. Zijn onderzoek richt zich momenteel op verschillende onderwerpen in de filosofie van de psychiatrie.

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Donders Institute.

Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.


Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.