Gaat GPT-4 alles veranderen? | Lezing door filosoof en cognitiewetenschapper Anco Peeters, filosoof Jan Bransen en kunstmatige intelligentie ChatGPT (Lezing)

dinsdag 24 januari 2023Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof en cognitiewetenschapper Anco Peeters, filosoof Jan Bransen en kunstmatige intelligentie ChatGPT

GPT4 uitverkocht

Dit programma is uitverkocht. Inschrijven is niet meer meer mogelijk.

Woon je in de buurt? Dan kan het lonen aan de zaal te kijken of er plaatsen over blijven. Er zijn echter geen garanties.

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie zijn fascinerend en beangstigend tegelijkertijd. Studenten laten het algoritme hun essays schrijven en je computer kan Middelnederlandse poëzie produceren. Interacties met GPT-3 van het bedrijf OpenAI leidt bij de gebruikers tot zowel verbazing als horror. Hoe kan een computer zulke menselijke teksten genereren? En GPT-4 moet dan nog komen. Kom en leer over de revolutie van de kunstmatige intelligentie (AI) van filosoof Anco Peeters en onderwijsfilosoof Jan Bransen. We vragen GPT-3.5 zelf ook wat deze over de toekomst van AI te zeggen heeft.

We worden vervangen

Het internet is #hyped. In het begin van 2023 brengt het bedrijf OpenAI het programma GPT-4 uit. De verwachtingen zijn hooggespannen, want GPT-3 en GPT-3.5 kunnen al verbluffend menselijk proza genereren. Wat zal de volgende versie dan nog meer kunnen? Waar liggen de grenzen van kunstmatige intelligentie?

Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wijzelf? En zullen schrijvers en kunstenaars vervangen worden door algoritmes? Of zijn er grenzen aan de intelligentie op printplaten? De data waarop de algoritmes worden getraind raakt op, zo stellen de sceptici. En kan een algoritme ooit diens eigen poëzie begrijpen en doorvoelen?

Turing Test

De Britste wiskundige Alan Turing bedacht in de jaren vijftig een experiment waarmee we de intelligentie van computers zouden kunnen testen. Stap 1: een vragensteller stelt één vraag aan een computer en aan een mens. Stap 2: de computer en de mens geven via een beeldscherm antwoord. Stap 3: de vragensteller leest de antwoorden en probeert te achterhalen wie de computer is. Als de vragensteller dat niet kan achterhalen, dan is de computer écht intelligent.

In deze zogenaamde Turing Test gaat het er niet om of de computer het juist antwoord geeft op de vraag, maar of deze een antwoord geeft zoals een mens zou doen. Scholieren claimen dat GPT-3 de Turing Test al heeft doorstaan. Ze lieten het programma los op hun schrijfopdrachten voor school en die gegenereerde essays leverden ze in. Hun docenten, zo beweerden ze, hadden niets door. Erger nog: die gaven de essays de hoogste cijfers.

Kom en denk verder over de gevolgen van GPT 3 en 4 samen met filosoof Anco Peeters. We proberen ook te kijken wat GPT-3.5 zelf over deze ontwikkelingen te zeggen heeft.

Cognitiefilosoof Frank van Caspel is de gespreksleider.

Over de spreker(s)

Anco PeetersAnco Peeters is filosoof en cognitiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de ethiek van kunstmatige intelligentie. Lees ook een interview met Anco Peeters in Filosofie Magazine: ‘ChatGPT is net een vervelende oom die doet alsof hij overal verstand van heeft’

Jan BransenJan Bransen is onderwijsfilosoof aan de Radboud. Hij ontwikkelt het onderwijs van de toekomst.

Frank van CaspelFrank van Caspel is cognitiefilosoof. Hij leidt het gesprek.

GPT-3.5 is een kunstmatige intelligentie. Een mens zal diens woorden uitspreken.

Dit programma is uitverkocht. Inschrijven is niet meer meer mogelijk.

Wil je voortaan niks meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.