Zoek in de site...

Unruly. Over kwetsbaarheid en de kracht van gemeenschappen | Film & gesprek met theoloog Christa Anbeek (Lezing)

Datum
woensdag 6 september 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en LUX
Spreker
Theoloog Christa Anbeek
Beschrijving

Unruly. Over kwetsbaarheid en de kracht van gemeenschappen | Film & gesprek met theoloog Christa Anbeek

Denemarken, jaren ’30. In de film Unruly wordt de jonge vrouw Maren door de overheid als losbandig en ongemanierd beschouwd. Uit angst dat haar gedrag anderen zal beïnvloeden, wordt Maren naar een vrouweninstelling op het eilandje Sprogø gestuurd. Daar zal haar worden geleerd zich als een keurige dame te gedragen. Maar Maren is niet van plan zich in een keurslijf te laten persen, met alle gevolgen van dien. Hoe worden we gevormd door ontregelende gebeurtenissen? Kom luisteren naar theoloog Christa Anbeek die vertelt over de kracht van kwetsbaarheid.

Bekijk de trailer:


Anderen die bijdragen aan zinvol leven

Maren deelt haar kamer op de instelling met Sørine, die haar inpepert dat ze maar beter direct berouw kan tonen. Maar dat is Maren niet van plan – er is niets mis met haar. Langzaam maar zeker verandert de sfeer op het eiland.

Christa Anbeek doet onderzoek naar de ervaring van vrouwen die zich vanuit een gevoel van afhankelijkheid afvragen wat de betekenis van gemeenschap kan zijn. Hoe kunnen anderen bijdragen aan de heling van wonden en het opnieuw ontdekken van zinvol leven?

Belang van gemeenschappen

Volgens Christa Anbeek zijn juist gemeenschappen belangrijk bij het verwerken van ellende: “In je eentje raak je verzwolgen door de chaos. Gemeenschappen kunnen helpen om pijn en verdriet te transformeren tot nieuw leven. Maar dan moeten ze wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals moed tot kwetsbaarheid, vriendschap en dialoog. Hoe zien we deze kenmerken terug in de relatie tussen Maren en de andere ‘losbandige vrouwen’ in de film?

Christa Anbeek geeft een korte lezing en gaat daarna in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst. Stel ook je eigen vragen! Na een korte  pauze wordt de film vertoond.

Over de spreker

Christa Anbeek is bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met ontregelende ervaringen, zowel op persoonlijk, groeps- en maatschappelijk niveau.

Deelname

Deelname kost € 10,- | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders , studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 7,-

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Dit is een programma van Radboud Reflects en Arthouse LUX.

Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.