Zoek in de site...

Alles van waarde is weerloos | Gesprek met Denker des Vaderlands Marjan Slob en filosofen Lisa Doeland, Tim Miechels en Ype de Boer (Gesprek)

Datum
maandag 17 april 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Spreker
Denker des Vaderlands Marjan Slob en filosofen Lisa Doeland, Tim Miechels en Ype de Boer
Beschrijving

Alles van waarde is weerloos | Gesprek met De nieuwe Denker des Vaderlands Marjan Slob en filosofen Lisa Doeland, Tim Miechels en Ype de Boer

Is alles van waarde weerloos? De natuur, de aarde, de mens en ons denken; hun waarde is moeilijk te vatten en niet in geld uit te drukken, maakt dit ze weerloos? De aarde lijkt weerloos tegen de vernietiging door de mens. De mens lijkt weerloos tegen zijn eigen sociale mechanismen. En ons denken lijkt weerloos tegen post truth. Kom luisteren naar de nieuwe Denker des Vaderlands Marjan Slob en filosofen Lisa Doeland, Tim Miechels en Ype de Boer over de filosofische denkbeelden die van waarde zijn in onze samenleving en de vraag of deze wel zo weerloos zijn.

De aarde

De natuur en de aarde zijn in crisis. De natuur lijkt weerloos te zijn tegen het industriële geweld dat de mens de afgelopen 100 jaar op haar heeft losgelaten. Maar is de aarde niet weerbaarder dan wij denken? En is het niet juist de mens die hier weerloos is? Milieufilosoof Lisa Doeland gaat in gesprek met Marjan Slob over de waarde van de aarde.

De mens

Niemand zit zichzelf zo in de weg als de mens. Is de mens wel waardevol te noemen? En is zij totaal weerloos tegen haar eigen complexe aard? Filosoof Ype de Boer gaat met Marjan Slob in gesprek over de vraag hoe zeer de mens echt van waarde is.

Ons denken

Als mensen zijn we maar wat trots op onze rede. De mens is het denkende dier. Maar maakt dit denken ons dan alleen van waarde? En hoe kan het dan dat we met al ons denken ook juist veel kwaad kunnen aanrichten? Is denken ongevaarlijk? Filosoof Tim Miechels gaat met Marjan Slob in gesprek over de vraag hoe weerloos ons denken is.

Over de sprekers

Marjan Slob - foto ©Robert van HallMarjan Slob is de nieuwe Denker des Vaderlands. Slob is filosoof en essayist voor de Volkskrant en Filosofie Magazine. Daarnaast adviseert ze maatschappelijke organisaties, zoals de Onderzoeks­raad voor Veilig­heid, en het Planbureau voor de Leef­­omgeving hoe wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden zijn met de maatschappij. Ze is auteur van Door de bomen het huis, De lege hemel en Hersenbeest, voor dit laatste boek ontving ze de Socratesbeker.

Lisa DoelandLisa Doeland  is filosoof aan de Radboud Universiteit. Ze promoveert op een filosofie van het afval. Daarnaast doet ze onderzoek naar doemdenken en Apocalyptische klimaatnarratieven. Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien.

Ype de BoerYpe de Boer is filosoof aan de Radboud Universiteit Hij is gepromoveerd op  het werk van Giorgio Agamben. Hij vertaalde enkele filosofische werken en schreef inleidingen en leeswijzers bij filosofische grootheden. In 2019 verscheen van hem het boek Het erotisch experiment. Eerder schreef hij Murakami en het gespleten leven.

Tim MiechelsTim Miechels is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt het werk van Martin Heidegger.Cees LeijenhorstCees Leijenhorst leidt de avond. Hij is onderwijsdirecteur bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij is filosoof met aandacht voor dierenethiek en een ervaren gespreksleider.


Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

De nieuwe Denker des Vaderlands

Marjan Slob is de nieuwe Denker des Vaderlands. Op 7 april neemt zij het stokje over van Denker des Vaderlands Paul van Tongeren. Slob introduceert ruimdenken als motto voor het tweejarig denkerschap. De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker. Eerdere Denkers des Vaderlands waren: Paul van Tongeren, Daan Roovers, René ten Bos, Marli Huijer, René Gude en Hans Achterhuis.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.