Zoek in de site...

De wolf is terug | Lezing en gesprek met milieufilosoof Martin Drenthen (Lezing)

Datum
dinsdag 12 september 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
VASIM, De Kolk 15, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Milieufilosoof Martin Drenthen
Beschrijving

Banner met inschrijven wolf

De wolf is terug in Nederland. Sterker nog, zelfs in Nijmegen Lent is al een wolf gezien. Moeten we dit toejuichen? Of moeten we onze  schapen en kinderen binnenhouden? Kom luisteren naar milieufilosoof Martin Drenthen over de dilemma’s waar de terugkeer van de wolf ons voor plaatst. Want hoe ga je om met een roofdier dat zich niet aan onze regels houdt, dat dwars door het landschap banjert en dat onderweg een schaap meepikt?

Hek

Mens en natuur zijn geen gescheiden werelden. Volgens Martin Drenthen denken we dat we de natuur onder controle kunnen en moeten houden. Maar de natuur laat zich niet controleren; dat bewijst de wolf maar weer. Hoe kunnen we dan toch met het dier samenleven? Niet door haar leefgebied te begrenzen en haar aantallen te beheersen, stelt de milieufilosoof, maar door haar gedrag te sturen.

De wolf als politiek dier

De wolf leidt volgens Martin Drenthen tot een belangenconflict. Het is makkelijk om de terugkeer van het dier toe te juichen als je in de stad woont en de gevolgen ervan niet ervaart. Daarom moeten we solidair zijn met getroffen schapenhouders en hen helpen. Tegelijkertijd moeten we ook erkennen dat de wolf het recht heeft om hier te zijn.

Gevangenis

De natuur zit in een gevangenis van regels en wildrasters. In Nederland mogen wilde dieren alleen in door ons aangewezen gebieden leven. In de praktijk is dit echter onhoudbaar. Onze controledwang leidt ertoe dat grote hoeveelheden wilde dieren worden afgeschoten. En nu rammelt de wolf aan de grenzen van natuurgebieden.

Martin Drenthen vertelt in een lezing over de ethische kanten van wilde dieren in Nederland. Daarna gaat filosoof Maïté Tjon A Hie met hem in gesprek en is er ruimte voor vragen uit het publiek. Kom en denk mee over de vraag of er wel plek is voor de wolf in Nederland.

Over de sprekers

Martin Drenthen square Martin Drenthen is milieufilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar ethische  aspecten van natuurbeheer en rewilding. Hij is een van de hoofdonderzoekers van WildlifeNL waarbij wetenschappers samen met maatschappelijke partners kijken hoe mensen en wilde dieren beter met elkaar kunnen samenleven. Martin Drenthen is auteur van meerdere publieksboeken waaronder Hek, De ethiek van de grens tussen boerenland en natuurgebied.

tjon_a_hie_maiteMaïté Tjon A Hie is filosoof en als docent verbonden aan ArtEZ. Zij modereert regelmatig programma’s voor Radboud Reflects en het Science Café.


Deelname

Deelname  kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven

Locatie: De Vasim op Google Maps

Omdat het parkeerterrein van De Vasim aan de achterzijde van het pand ligt, is het logischer om te navigeren naar: Latensteinweg, 6541 AH Nijmegen.

Routebeschrijving de Vasim

Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.