Zoek in de site...

100 jaar Radboud Universiteit | Directeurenlunch met universiteitshistoricus Jan Brabers

Datum
woensdag 15 maart 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
12:00 tot
Locatie
Huize Heyendael, Geert Grooteplein 9, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects, Radboud Services en Radboudumc
Spreker
Universiteitshistoricus Jan Brabers
Beschrijving

100 jaar Radboud Universiteit | Directeurenlunch met universiteitshistoricus Jan Brabers

Het is feest! De universiteit bestaat 100 jaar! En er is niemand die daar meer van weet dan universiteitshistoricus Jan Brabers. Tijdens de directeurenlunch vertelt hij wie de drijvende krachten achter de oprichting waren, of de universiteit meteen toegankelijk was voor iedereen ongeacht gender of religie, en hoe het kwam dat er pas zo laat een katholieke universiteit ontstond. Stel ook uw eigen vragen tijdens deze kleinschalige netwerkbijeenkomst.

Perikelen

Al in 1905 ontstond de Sint Radboudstichting, met als doel de oprichting van een eigen universiteit. Toch heeft het bijna twintig jaar geduurd voor de Katholieke Universiteit Nijmegen een feit was. Er waren financiële problemen, maar net zo goed heersten er achter de schijn van eenheid allerlei fricties en verdeeldheid. Was de universiteit bijvoorbeeld een plaats voor vrije gedachtewisseling met ‘andersdenkenden’, of juist een vesting van geloofsverdediging en polemiek?

Rome van het Noorden?

Hoe werd onze universiteit van ‘het Rome van het Noorden’ een bolwerk van links activisme in de jaren ’60 en ’70? En hoe staan we er nu voor? Universiteitshistoricus Jan Brabers geeft een vogelvlucht door de geschiedenis van de Radboud Universiteit en beantwoordt graag uw eigen vragen.

Over de spreker

Jan Brabers - Foto Jetske AdamsJan Brabers is universiteitshistoricus. Hij schreef onder andere Een kleine geschiedenis van de Radboud Universiteit (2022).

In gesprek met Jan Brabers

Vanaf 12.00 uur is er een inloop met drankjes waarbij u in de gelegenheid bent om de andere deelnemers alvast te ontmoeten. De lezing van Jan Brabers begint om 12.30 uur. Na afloop van zijn lezing is er voldoende tijd om met hem en de andere gasten van gedachten te wisselen. Gespreksleider is Cees Leijenhorst, directeur onderwijs FFTR en wetenschappelijk adviseur bij Radboud Reflects.

Deelname

Aanmelding staat alleen open voor genodigden.

Aanmelden

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.