Cultuurverschillen in de zorg | Radboud Meet-up met huisarts Maria van den Muijsenbergh (Gesprek)

dinsdag 20 september 2022Plaats in mijn agenda
16:00 tot
E. 2.55 Erasmusgebouw, Radboud Universiteit (laagbouw boven de Refter)
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Services
Spreker
Huisarts Maria van den Muijsenbergh

Radboud Meet Up Maria van den Muijsenbergh

Mensen met een lage opleiding, minder inkomen en een migratieachtergrond hebben gemiddeld een slechtere gezondheid. De Nijmeegse huisarts en hoogleraar Maria van den Muijsenbergh probeert hier via onderwijs en onderzoek verandering in te brengen. Kom luisteren naar haar verhalen, en stel je eigen vragen!

Wat is goede zorg?

Veel mensen met een migratieachtergrond hebben een relatief krappe behuizing, slechtere arbeidsomstandigheden en onderliggende ziekten. Ook onbewuste vooroordelen van artsen spelen een rol in het feit dat migranten onderaan de gezondheidsstatistieken staan. Zo leggen dokters bepaalde mogelijkheden, zoals prenatale diagnostiek, minder vaak voor aan migranten, omdat ze ervan uitgaan dat die dat niet mogen van hun geloof.

Aansluiten bij de patiënt

Bovendien botst ons idee van wat goede zorg is nogal eens met verwachtingen en opvattingen van mensen met een niet-Nederlandse afkomst. Want wie neemt de beslissingen? Hoe breng je slecht nieuws? En wat is de betekenis van lijden? Volgens Maria van den Muijsenbergh is het een illusie om te denken dat hoe wij het doen, een soort vaststaande best practice is. We mogen dus wel wat bescheidener zijn. Maar bovendien ben je als dokter het meest effectief als je aansluit bij wat een patiënt belangrijk vindt. “Anders werkt het niet.”

Na een mini-college van Maria van den Muijsenbergh ga je met haar en de andere deelnemers in gesprek. Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider.

We sluiten de middag af met een borrel.

Over de spreker

Maria van den Muijsenbergh foto - Bert BeelenMaria van den Muijsenberghis huisarts en hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg aan de Radboud Universiteit. Samen met Saïda Aoulad Baktit en Paul van Laere schreef ze het hoofdstuk Zorg voor een wereld van verschil in het boek Een gezonde samenleving.

Deelname

Deelname is gratis en alleen op uitnodiging voor medewerkers van Radboud Services.

Locatie is E.255 laagbouw Erasmugebouw, boven de Refter.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Services.

De Radboud Meet-ups staan dit jaar in het teken van Een gezonde samenleving. Wetenschappelijke perspectieven in tijden van crisis het boek dat recent cadeau werd gedaan aan alle medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit. De vier wetenschappers die te gast zijn, hebben allen een hoofdstuk in het boek geschreven. Dit is de tweede aflevering.

Lees het verslag van de eerste Radboud Meet-up in het teken van Een gezonde samenleving door socioloog Hidde Bekhuis: Een gezonde samenleving is … actief.