Zoek in de site...

Fatsoenlijk werk voor iedereen | Directeurenlunch door arbeidsjurist Femke Laagland (Gesprek)

Datum
woensdag 28 september 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Huize Heyendael, Geert Grooteplein 9, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects, Radboud Services en Radboudumc
Spreker
Arbeidsjurist Femke Laagland
Beschrijving

Fatsoenlijk werk voor iedereen | Directeurenlunch door arbeidsjurist Femke Laagland

Hoe zorgen we ervoor dat we eerlijke producten kunnen kopen? Producten die gemaakt zijn zonder kinderarbeid, zonder dwangarbeid en onder veilige werkomstandigheden? Lang is gedacht dat Europese bedrijven dat zelf wel zouden regelen, maar deze aanpak blijkt niet te werken. Kom luisteren naar arbeidsjurist en kroonlid van de SER, Femke Laagland, die reflecteert op de vraag of hardere wetgeving wél tot een verbetering zal leiden.

Misstanden tegengaan

Niemand wil kleding kopen die gemaakt is in sweatshops, of schoenen die door kinderhanden in elkaar zijn gezet. Maar hoe zorg je ervoor dat de productieketen eerlijker en duurzamer wordt? In februari besloot de Europese Commissie dat bedrijven misstanden actief moeten tegengaan. Een stapje in de goede richting dus, maar helaas heeft het in Nederland geleid tot een neerwaartse bijstelling van ambitieuzere nationale plannen.

Mensenrechten op de tweede plaats

Hoe komt dat? Waarom blijven we economische motieven belangrijker vinden dan sociale waarden en het tegengaan van schendingen van mensenrechten? En als Nederland als rijk westers land al niet het goede voorbeeld geeft, wie dan wel? Femke Laagland sprak bij de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning over dit onderwerp, en gaat er tijdens deze directeurenlunch nader op in.

Over de spreker

Femke LaaglandFemke Laagland is hoogleraar Arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op het (Europese) arbeidsrecht, met een nadruk op grensoverschrijdende arbeid, grondrechten en flexibele arbeidsrelaties. Onlangs is zij benoemd tot kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). De SER is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaaleconomische vraagstukken.

In gesprek met Femke Laagland

Vanaf 12.00 uur is er een inloop met drankjes waarbij u in de gelegenheid bent om de andere deelnemers alvast te ontmoeten. De lezing van Femke Laagland begint om 12.30 uur. Na afloop van haar lezing is er voldoende tijd om met haar en de andere gasten van gedachten te wisselen. Gespreksleider is Liesbeth Jansen, programmamaker bij Radboud Reflects.

Deelname

Aanmelding staat alleen open voor genodigden.


Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf u dan in voor de
nieuwsbrief.