Een gezonde samenleving is… actief | Radboud Meet-up met socioloog Hidde Bekhuis (Lezing)

dinsdag 8 februari 2022Plaats in mijn agenda
16:00 tot
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Services
Spreker
Socioloog Hidde Bekhuis

banner Hidde Bekhuis

Een gezonde samenleving is een actieve samenleving. Mensen hebben voldoende lichaamsbeweging nodig om fysiek, mentaal en sociaal gezond te blijven. Maar de Nederlandse maatschappij wordt steeds minder actief: we gaan met de auto of de bus naar ons werk, en zitten daar de hele dag achter een beeldscherm. Het vele thuiswerken heeft dat er niet beter op gemaakt. Luister online naar socioloog Hidde Bekhuis die vertelt welke consequenties dit heeft, en hoe we de samenleving weer actiever kunnen krijgen.

Niet alleen het lijf

Als we denken aan de positieve gevolgen van beweging voor ons welbevinden, dan zien we vooral de lichamelijke effecten: we worden fitter, sterker en hebben meer weerstand tegen ziektes. Maar volgens Hidde Bekhuis is beweging ook belangrijk voor onze mentale gezondheid, en zelfs voor de cohesie in de samenleving als geheel. Fit zijn is ook goed voor onze psychologische veerkracht, en sport is een plaats van ontmoeting tussen mensen die elkaar op andere plekken niet zouden tegenkomen.

Nieuwe ongelijkheid

Bovendien ziet Bekhuis verschillen tussen groepen ontstaan: “De Nederlandse samenleving wordt steeds minder actief, maar niet iedereen wordt even inactief. Hierdoor ontstaan nieuwe vormen van ongelijkheid doordat sommige groepen minder fysiek gezond zijn, mentaal minder sterk zijn, en minder mensen ontmoeten.”

Na zijn mini-college ga je met Hidde Bekhuis en de andere deelnemers in gesprek. Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider.

Over de spreker

Hidde BekhuisHidde Bekhuis is socioloog en werkt als universitair docent bij de vakgroep Orthopedagogiek Leren en Ontwikkeling van de Radboud Universiteit. Hij doet onder andere onderzoek naar hoe mensen hun leven lang actief kunnen blijven. In het bijzonder kijkt hij hierbij naar de invloed van veranderingen in iemands leven, zoals een verhuizing of het stichten van een gezin, en het sociale netwerk. Daarnaast onderzoekt hij de maatschappelijke meerwaarde van sportevenementen met een focus op sociale cohesie en vrijwilligerswerk.

Deelname

Deelname is gratis en alleen op uitnodiging voor medewerkers van Radboud Services.