Laat ik mijn mond maar houden | Radboud Meet-up met socioloog Katerina Manevska (Gesprek)

dinsdag 22 november 2022Plaats in mijn agenda
16:00 tot
MM2.130, Maria Montessorigebouw
Organisator(s)
Radboud Reflects en Radboud Services
Spreker
Socioloog Katerina Manevska

Radboud Meet-up met socioloog Katerina Manevska

Steeds meer mensen hebben een flexibele baan. Dat heeft niet alleen consequenties voor hun inkomen, maar ook voor hun juridische positie. Flexibele werknemers zijn namelijk slechter beschermd door wetgeving. Ze moeten voor zichzelf opkomen, maar hoe doe je dat als je baan onzeker is? Kom luisteren naar socioloog Katerina Manevska die hier alles over weet, en stel je eigen vragen!

Een probleem – en nu?

Stel, op jouw werkplek is er zo’n hoge werkdruk dat je voortdurend moet overwerken. Wat doe je dan? Uit onderzoek blijkt dat mensen zonder vast contract dit soort kwesties minder vaak aankaarten bij hun leidinggevenden. En áls ze het doen, zijn ze minder vaak tevreden zijn met de aanpak van het probleem dan mensen met een vast contract. Vaak wordt er namelijk geen actie ondernomen, of worden ze genegeerd of zelfs gestraft.

Gevolgen voor de maatschappij

Minder inkomen, minder rechten en minder zeggenschap. Geen wonder dat mensen zonder vast contract minder gelukkig zijn in hun werk én minder tevreden over hun leven in het algemeen. Wat zegt dit over onze maatschappij? En wat zijn de consequenties voor de manier waarop mensen kijken naar werk, rechtvaardigheid en politiek?

Na het mini-college ga je met Katerina Manevska en de andere deelnemers in gesprek. Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider.

We sluiten de middag af met een borrel.

Over de spreker

Katerina ManevskaKaterina Manevska is socioloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar culturele en politieke verandering, arbeidsrelaties en interetnische relaties. In haar onderzoek neemt ze de persoonlijke belevingswereld van mensen als uitgangspunt.

Deelname

Deelname is gratis en alleen op uitnodiging voor medewerkers van Radboud Services.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Services.

De Radboud Meet-ups staan dit jaar in het teken van Een gezonde samenleving. Wetenschappelijke perspectieven in tijden van crisis, het boek dat recent cadeau werd gedaan aan alle medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit. De vier wetenschappers die te gast zijn, hebben allen een hoofdstuk in het boek geschreven. Dit is de derde aflevering.

Lees het verslag van de eerste Radboud Meet-up in het teken van Een gezonde samenleving door socioloog Hidde Bekhuis: Een gezonde samenleving is … actief.