Zoek in de site...

Tijd, klokken en de versnelling van het leven | Directeurenlunch door filosoof Christoph Lüthy (Gesprek)

Datum
woensdag 25 mei 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
12:00 tot
Locatie
Huize Heyendael, Radboud Universiteit, Geert Grooteplein 9
Organisator(s)
Radboud Reflects, Radboud Services en Radboudumc
Spreker
Filosoof Christoph Lüthy
Beschrijving

Tijd, klokken en de versnelling van het leven | Directeurenlunch door filosoof Christoph Lüthy

Wat is de invloed van de uitvinding van de klok geweest op onze perceptie van tijd? We vinden het vanzelfsprekend dat de tijd doorgaat en dat wij ons schikken naar het ritme van de tijd. Wat we ons niet realiseren is dat dit een vrij recent idee is. Kom luisteren naar filosoof Christoph Lüthy die aan de hand van de geschiedenis van de klok vertelt hoe ons leven alsmaar sneller en efficiënter is geworden.

Sneller en efficiënter

Tot aan de Middeleeuwen ging men uit van de theorie dat ons gevoel van tijd pas ontstaat wanneer we beweging waarnemen. De laatste eeuwen hebben we deze relatie tussen tijd en beweging echter omgedraaid door de uitvinding van de klok en het horloge. Sindsdien is het besef van het verstrijken van de tijd altijd aanwezig. En hoe preciezer de tijd kon worden gemeten, des te sneller en efficiënter we zijn gaan functioneren. De introductie van tijdmeting in de autofabriek van Henry Ford en de steeds verder verhoogde productiesnelheid en efficiëntie staan hier symbool voor.

Christoph Lüthy vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de klok, onze veranderde perceptie van tijd en de gevolgen van een door het horloge gedomineerde maatschappij. Het horloge heeft een efficiënte samenleving mogelijk gemaakt, maar het heeft ons ook doen leven naar de klok. Is ons ritme sinds de uitvinding van de klok onlosmakelijk verbonden met de tijd of is er nog plek voor je eigen ritme?

Over de spreker

Christoph-LuthyChristoph Lüthy is hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en de natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de moderne wetenschappen sinds de Renaissance, de verbeelding van wetenschappelijke kennis en het mind-body probleem. Tussen 2016 en 2021 was hij decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

In gesprek met Christoph Lüthy

Vanaf 12.00 uur is er een inloop met drankjes waarbij u in de gelegenheid bent om de andere deelnemers alvast te ontmoeten. De lezing van Christoph Lüthy begint om 12.30 uur. Na afloop van zijn lezing is er voldoende tijd om met hem en de andere gasten van gedachten te wisselen. Gespreksleider is Dave Willems, programmamaker bij Radboud Reflects.

Deelname

Aanmelding staat alleen open voor genodigden.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.