Zoek in de site...

Radboud Actualiteitencolleges en Actualiteitenpodcasts

Wetenschappelijke verheldering en verdieping bij maatschappelijke vragen en uitdagingen voor politici en beleidsmakers in politiek Den Haag.

Genocide in Nagorno-Karabach | Radboud Actualiteiten Podcast met Armenië-specialist Christopher Sheklian

“Het is een regio die vaak Nagorno-Karabach genoemd wordt, wat zoiets als zwarte bergrijke tuin, betekent. Het is een taalkundige mengelmoes. De Armeense naam Artsakh gaat terug tot de eerste eeuw voor Christus. Toen stond het als een van de regio’s van een Armeens koninkrijk te boek. Dus er is een lange Armeense aanwezigheid in dit gebied.”

Wat is er aan de hand in Nagorno-Karabach? De controle over deze door etnisch Armeniërs bevolkte enclave in Azerbeidzjan is twee weken geleden overgenomen door de Azerbeidjaanse regering, na een oorlog van 24 uur. Sindsdien heeft vrijwel iedereen het gebied verlaten: een ware exodus. Er wordt zelfs gesproken van etnische zuivering. Waarom laait het geweld in die regio nu opnieuw op? Luister naar Armenië-specialist Christopher Sheklian die de situatie in de enclave toelicht.

Over de spreker

Christopher Sheklian - foto Sarah DanzChristopher Sheklian is antropoloog gespecialiseerd in religie. Hij doet als post-doc onder meer onderzoek naar Armeens christendom, Armeniërs in Turkije en de rechten van religieuze minderheden.Lees verder

Terugblik Radboud Actualiteitencolleges

Wetenschappelijke verheldering en verdieping bij maatschappelijke uitdagingen voor politici en beleidsmakers in politiek Den Haag.

Over ons

De Radboud Actualiteitencolleges zijn een initiatief van de Radboud Universiteit en worden verzorgd door Radboud Reflects. Wetenschappers van de Radboud Universiteit stellen verdiepende vragen bij maatschappelijke vraagstukken. Ze brengen de nieuwste wetenschappelijke inzichten onder de aandacht van politici en beleidsmakers.

Heeft u een vraag of opmerking? Of wilt u op de hoogte blijven van toekomstige Radboud Actualiteitencolleges? Mail dan denhaag@ru.nl