De Eerste Kamer té politiek?| Radboud Actualiteitencollege met politiek historicus Ronald Kroeze en politicoloog Roderik Rekker

Op woensdag 15 maart 2023 stemmen Nederlanders voor de Provinciale Staten. Drie maanden later kiezen die statenleden weer de senatoren van de Eerste Kamer. Politieke partijen geven een kwart meer campagnebudget uit aan de Provinciale Statenverkiezingen dan in 2019. De reden, zo stellen de analisten: partijen willen en moeten hun positie in de Eerste Kamer versterken. Anders krijgen ze er geen wetten doorheen.

Haaks op onafhankelijkheid

Die strijd om de Eerste Kamer staat haaks op het traditionele beeld van de Senaat: een zakelijk instituut met onafhankelijke leden. Maar nu de zetelverdeling daar een factor is in coalitie-onderhandelingen, lijkt de partijpolitiek ook de Eerste Kamer te zijn binnengedrongen. Wat is de functie van het instituut? En wordt de Eerste Kamer nu écht politiek?

Kom luisteren naar politicoloog Roderik Rekker en politiek historicus Ronald Kroeze die vooruit blikken op de verkiezingen voor provincies en senaat.

Grote nieuwkomers in de Senaat

BoerBurgerBeweging gaat winnen in de provincies, zo voorspellen de peilingen. En daarmee zal Caroline van der Plas ook een flink aantal zetels in de Eerste Kamer bemachtigen. Haar partij zal, als de voorspellers gelijk hebben, een grote nieuwkomer worden.

Het zou niet de eerste grote nieuwkomer zijn. In 2019 boekte het Forum voor Democratie grote winst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dat resulteerde in 12 senatorszetels – evenveel als de VVD. Door de versplintering van de partij heeft het FvD echter nog maar één zetel over.

Wat leert de geschiedenis over grote nieuwkomers in de Eerste Kamer? Politiek historicus Ronald Kroeze en politicoloog Roderik Rekker geven tekst en uitleg. Programmamaker Pam Tönissen leidt het gesprek.

Over de sprekers

Ronald KroezeRonald Kroeze is directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit. Eerder deed hij onderzoek naar corruptieschandalen en politiek leiderschap.

Roderik RekkerRoderikRekker is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de politieke opvattingen van verschillende generaties. Eerder bestudeerde hij het electoraat van anti-migratiepartijen.

Pam TönissenPam Tönissen is programmamaker bij Radboud Reflects. Zij leidt het gesprek.

Deelname is gratis.

Vanaf 16:30 uur bent u welkom in de Bankhal van het Nutshuis, waar koffie en thee voor u klaar staan. Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid om verder te praten.