Zoek in de site...

Jeugdzorg: jongeren en gemeenten in de problemen | Radboud Actualiteitencollege door bestuurskundige Jan-Kees Helderman

Jeugdzorg: jongeren en gemeenten in de problemen | Radboud Actualiteitencollege door bestuurskundige Jan-Kees Helderman

Let op: Neem je ID mee naar Nieuwspoort. Routeschrijving en toegangsprocedure Nieuwspoort (pdf, 310 kB)

De jeugdzorg zit in de knel. Steeds meer kinderen en jongeren hebben hulp nodig terwijl er steeds minder geld beschikbaar is. Hoe zijn we in deze situatie beland? En wat zijn de oplossingen? Kom en luister naar  bestuurskundige Jan-Kees Helderman over de decentralisatie van de jeugdzorg.

Decentralisatie

In 2015 decentraliseerde de regering de jeugdzorg. De landelijke overheid was niet langer verantwoordelijk  voor de hulp aan jongeren. De gemeenten namen deze taak over. Die zouden het effectiever en efficiënter – lees: goedkoper – kunnen uitvoeren. Maar nu zitten gemeenten met grote begrotingstekorten, onder andere door die kostbare jeugdzorg. Ondertussen werden de wachtlijsten alleen maar langer. Is de decentralisatie mislukt? En wat is de oplossing voor de problemen in de jeugdzorg?

Over de spreker

Jan-Kees HeldermanJan-Kees Helderman is hoogleraar Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit en onderzoekt de decentralisatie van overheidstaken. Hij was adviseur van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Lees ook op Sociale Vraagstukken het interview: Jan-Kees Helderman: ‘Iedereen moet zich anders gedragen in het sociaal domein’

Deelname

Deelname is gratis.

Let op: Neem je ID mee naar Nieuwspoort. 
Routeschrijving en toegangsprocedure Nieuwspoort (pdf, 310 kB)

De Radboud Actualiteitencolleges zijn een initiatief van de Radboud Universiteit en worden verzorgd door Radboud Reflects. Wetenschappers van de Radboud Universiteit stellen verdiepende vragen bij grote maatschappelijke vraagstukken. Ze brengen de nieuwste wetenschappelijke inzichten onder de aandacht van politici en beleidsmakers.