Zoek in de site...

De Reflector - In de huid van de boeddha met religiewetenschapper Paul van der Velde

‘Dit is toch geen echt boeddhisme!’ roepen de westerse reizigers wanneer religiewetenschapper Paul van der Velde ze rondleidt in moderne tempels in Azië waar de Boeddhabeelden roze nagellak hebben en omgeven worden door knipperende neonlichten. Maar bij oude ruïnes vinden ze wat ze verwachtten: een idee van authenticiteit en puurheid. We hebben allemaal een idee van boeddhisme. Maar klopt dat wel met de praktijk?  Luister en leer hoe het komt dat ons westerse beeld van boeddhisme zo vaak afwijkt van de praktijken in Azië, en wat dat betekent.

Dit is de eerste aflevering van De Reflector. De podcast van Radboud Reflects met een verdiepend interview over het nieuwste boek van een wetenschapper. Wat zijn de grote vragen waar dit boek antwoord op geeft? Wat is de waarde ervan voor de maatschappij? Ga er lekker voor zitten, luister, leer, reflecteer en geniet. Je vindt ons in je favoriete podcastapp, SoundcloudSpotify of Apple podcasts en op de site van Radboud Reflects.

Spirituele verlangens

Het boeddhisme is geen religie. Het boeddhisme is de enige traditie waarin man en vrouw gelijkwaardig zijn. Het boeddhisme is ten diepste geweldloos. Het zijn in het westen diepgewortelde ideeën, maar ze kloppen voor geen meter met de praktijk, zegt  Paul van der Velde. Hoe komen we dan aan die ideeën? Hoe ziet de praktijk er wél uit? En wat zeggen onze ideeën over de spirituele verlangens van de westerse mens?

Drie thema’s, drie fragmenten uit In de huid van de Boeddha en een verdiepend gesprek. Programmamaker Liesbeth Jansen en Paul van der Velde nemen je mee in de echte wereld van boeddhisme. Een wereld die misschien anders is dan je verwacht. Ga er lekker voor zitten en luister.

Over de spreker

Paul van der VeldePaul van der Velde is hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij reisbegeleider naar Azië en een fervent verzamelaar van Aziatische kunst. Hij schreef talrijke publieksboeken, waaronder recent In de huid van de Boeddha (2021).

Vond je dit interessant? Abonneer je op het kanaal waarop je De Reflector beluisterde en mis niks. Je mist dan bijvoorbeeld ook geen enkele audioregistratie van de verdiepende lezingen van Radboud Reflects. Kijk voor de agenda en meer informatie op www.ru.nl/radboudreflects.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.