Zoek in de site...

Terugblik


Heumensoord. Mensonwaardig?
Actualiteitencollege met rechtssocioloog Kees Groenendijk
Donderdag 18 februari 2016 | 12.45 - 13.30 uur | Hal Grotiusgebouw, Radboud Universiteit

"De opvang van asielzoekers op Heumensoord is niet alleen mensonwaardig, maar op sommige gebieden ook ongrondwettelijk, dat zei emeritus hoogleraar Rechtssociologie Kees Groenendijk vanmiddag tijdens het actualiteitencollege." Lees het hele artikel op Voxweb: ‘Heumensoord is inhumaan en ongrondwettig’

Verslag
"Sober, maar humaan. Deze woorden gebruikt de Nederlandse overheid voor zijn asielbeleid. Volgens Kees Groenendijk, emeritus hoogleraar rechtssociologie van de Radboud Universiteit, is vooral deze laatste zinsnede verdacht: “Ik zie dat als een teken dat ze eigenlijk twijfelen of de bejegening wel aan ethische of juridische minimummaatstaven voldoet, maar dat ze hopen dat als je maar vaak genoeg “humaan” zegt, zijzelf en anderen gaan denken dat het aangebodene door de beugel kan." Lees hier het volledige verslag van Heumensoord. Mensonwaardig?.

Column
"Mensonwaardige opvang op Heumensoord, lazen we deze week in de kranten en zagen we in het nieuws. De ombudsman en het College voor de mensenrechten hebben het in een rapport geconstateerd, en de aldaar gehuisveste vluchtelingen hebben er al tegen gedemonstreerd. Nu was ik bijna twintig jaar geleden in Tanzania, en daar zag ik – weliswaar uit de verte – de opvang van vluchtelingen uit Burundi. Daarbij vergeleken valt het in Heumensoord allemaal wel mee, dunkt mij. Maar niet alles is relatief." Column door Peter van der Heiden: Mensonwaardig.

In de media
De Gelderlander -'Elke vluchteling heeft recht op zakgeld', artikel 19 februari 2016

ARGOS - VPRO Radio 1 - Fragment uit het actualiteitencollege over Heumensoord in uitzending over vluchtelingenopvang (vanaf minuut 25)

Podcast

Foto's

Aankondiging activiteit
Agenda-item: Heumensoord. Mensonwaardig? | Actualiteitencollege door rechtssocioloog Kees Groenendijk