Brexit? | Actualiteitencollege door politicoloog Anna van der Vleuten

Spreker
Politicoloog Anna van der Vleuten

brexit-foto-pixelbliss-baseline

Hoe Europees voelen de Britten zich eigenlijk? Wat zullen de gevolgen zijn van een Brexit voor de Europese samenwerking en voor Nederland? En zullen er misschien meer landen volgen?

Op donderdag 23 juni gaan de Britten naar de stembus om zich uit te spreken over het Britse lidmaatschap van de EU. De uitslag van het referendum is bindend.

Politicoloog en Europakenner Anna van der Vleuten legt uit wat de bijzondere positie van het Verenigd Koninkrijk binnen de EU is en blikt vooruit op de mogelijke gevolgen van een Brexit. Vervolgens gaat ze met filosoof Cees Leijenhorst in gesprek over de heersende onvrede over de Europese samenwerking.

Staat de EU op wankelen?

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

VOX - 'In Londen studeren na een Brexit, kan dat?'
Als het Verenigd Koninkrijk donderdag tot een Brexit besluit, dan zullen na twee jaar tal van Europese programma’s en afspraken vervallen. Waaronder het Erasmus+ programma, dat een uitstapje naar buitenlandse universiteiten subsidieert. Kan een student in de toekomst nog even gemakkelijk een half jaar naar Londen? Lees het hele artikel.

Bekijk alvast de reportage van Nieuwsuur: 'Jong en oud tegenover elkaar bij brexit-referendum'.

Over de spreker(s)

Vleuten, Anna van der

Anna van der Vleuten is Universitair Hoofddocent Europese Integratie. Zij heeft politicologie gestudeerd aan de Universita degli Studi in Bologna, Italië en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze promoveerde in 2001 aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de totstandkoming en implementatie van gelijkerechtenbeleid in de EU.

Heiden, Peter van der - door Ted van Aanholt

Peter van der Heiden is politicoloog en onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis.