Verslag van The Future of Our Planet
The Future of Our Planet
Sustainability Week Lecture by astronaut André Kuipers
Dinsdag 11 oktober 2016 | 16.00 - 17.30 uur | Radboud Sportcentrum, Heijendaalseweg 141, Nijmegen
Ruim duizend bezoekers kwamen op dinsdag 11 oktober naar het Gymnasion om te luisteren naar astronaut André Kuipers. Kuipers reisde af naar Nijmegen tijdens de Duurzaamheidsweek die de Radboud Universiteit en het Radboudumc samen organiseerden. Zijn lezing was tevens de feestelijke aftrap van de nieuwe master Environment and Society Studies.
Duurzame universiteit
Wilma de Koning, lid van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, nam voorafgaand aan het optreden van André Kuipers kort het woord. Ze feliciteerde Pieter Leroy, hoogleraar Beleidswetenschappelijke milieukunde, en Mark Wiering, universitair hoofddocent Milieukunde, met hun nieuwe masterprogramma Environment and Society Studies. De universiteit als geheel is druk bezig met duurzaamheid: meer dan zestig onderzoeken hebben met het thema te maken, vertelde De Koning. Bovendien worden medewerkers en studenten gestimuleerd om gebruik te maken van openbaar vervoer. Toch zijn nog niet alle doelen op het gebied van duurzaamheid bereikt; er is nog veel werk te verzetten. Draag op elke kleine manier bij, adviseerde De Koning. “Doe de lichten uit en deel je ideeën over hoe je meer duurzaamheid kunt creëren.”
Onder water trainen
De Nederlandse astronaut André Kuipers had de eer om zowel in 2004 als in 2012 naar het International Space Station te reizen. De aandachtige luisteraars vertelde hij over de enorme voorbereidingen die zo’n trip naar het ruimtestation van een astronaut vergen. Zodra duidelijk is dat je bent gekozen om deel te nemen aan een missie, wacht je een jarenlang trainingsprogramma. Hij leerde de Russische taal en bracht vele uren door in de simulator van het ruimtestation, dat zich onder water bevindt. Onder water drijven lijkt namelijk veel op de manier waarop je door een ruimteschip beweegt, of beter gezegd: zweeft.
Onderzoek
Behalve alle skills die Kuipers en zijn medeastronauten nodig hebben om bij het ruimtestation te komen, moest hij ook alle kennis vergaren die hij nodig had om in de ruimte zijn werk te doen. Het ruimteschip heeft complexe installaties die zorgen voor de circulatie van lucht, de productie van water en de verwerking van afval. Toch was Kuipers niet alleen in de weer met het onderhoud van het ruimtestation. Hij was tegelijkertijd bezig de wetenschap een helpende hand te bieden. Op het ruimtestation zitten veel wetenschappelijke onderzoeksafdelingen uit landen van over de hele wereld.
De aarde
Vanuit de ruimte heb je een uniek perspectief op de aarde. Kuipers vertelde over de vele satellieten die zich in de ruimte bevinden. Het is belangrijk dat ze er zijn, want ze tonen ons bijvoorbeeld hoe snel de ontbossing in Borneo om zich heen slaat. Ook het smelten van ijskappen en de overbevissing van zeeën wordt op deze manier in kaart gebracht. Vanuit de ruimte gezien is het zonneklaar: de aarde wordt ernstig geraakt door klimaatverandering.