Zoek in de site...

I, Daniel Blake | Blinde Vlek? Film en gesprek over de macht van de bureaucratie

Datum
vrijdag 18 november 2016Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects en LUX
Subtitel
Blinde Vlek? - Mensenrechten in Europa | 16, 17, 18, 19 november 2016 Vrede van Nijmegen Penning
Beschrijving

Nederlandse voorpremière 

Hoe kan bureaucratische rompslomp je leven bepalen? En, hoe kun je er uit ontsnappen? Gouden Palm winnaar I, Daniel Blake geeft een schrijnend inzicht in de uitzichtloze situatie van de arbeidsongeschikte meubelmaker Daniel Blake en alleenstaande moeder Katie. Beleef de speciale Nederlandse voorpremière met een inleiding van onderzoeksjournalist Sander Heijne van De Correspondent.

Verstrikt in bureaucratie

I, Daniel Blake van de bekende regisseur Ken Loach vertelt het verhaal van de Britse Daniel Blake. Hij is 59 jaar en heeft voornamelijk gewerkt als timmerman. Nu heeft hij voor het eerst in zijn leven de hulp van de overheid nodig omdat hij ziek is. Hij komt in contact met alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen. Daniel en Katie bevinden zich allebei in een niemandsland en zitten verstrikt in de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

Gesprek

Hoe kan het dat de mens het verliest van de bureaucratie? Leer wat de ideeën van onderzoeksjournalist Sander Heijne hierover zijn. Hij gaat in gesprek met rechtsfilosoof Derk Venema van de Radboud Universiteit. Dit gesprek wordt geleid door theoloog en programmamaker Liesbeth Jansen.

Sprekers

sander-heijneSander Heijne is onderzoeksjournalist van De Correspondent. Hij heeft een fascinatie voor het effect van bureaucratische systemen op ons alledaagse bestaan.

Venema100x100Derk Venema is docent Algemene Rechtswetenschap aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich bezig met de relatie tussen recht en oorlog en politieke omwentelingen, recht en evolutie, recht en literatuur en juridische ethiek.

liesbeth100x100Liesbeth Jansen is theoloog en programmamaker bij Radboud Reflects.


Deelname

Deelname kost € 5,-


I, Daniel Blake is onderdeel van Blinde Vlek? – Mensenrechten in Europa op 16, 17, 18 en 19 november 2016. Dit is het programma rond de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning. Ontvanger dit jaar is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Blinde Vlek? is een samenwerking tussen Radboud Reflects en LUX.