Zoek in de site...

Terugblik Anger and Forgiveness | Lezing

Anger and Forgiveness
Lezing door filosoof Martha Nussbaum
Maandag 12 december 2016 | 19.30 - 21.00 uur | Stadsschouwburg, Nijmegen

"Zeer geanimeerd. Goed geïntroduceerd. Bijzondere plek ook, in de Schouwburg. En vooral een dynamische lezing door Martha Nussbaum."
"Het was een heerlijke avond. Ga zo door. Ook fijn dat het betaalbaar is!" (uit deelnemersevaluaties)

Verslag
'Het is tijd om vrede een kans te geven' 
De beroemde Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum reisde af naar Nijmegen om een lezing te geven over woede, tevens het onderwerp van het boek Woede en vergeving dat net is verschenen. Woede was evolutionair gezien een belangrijke emotie, maar door een goedwerkende rechtsorde kunnen we, nee, moeten we, volgens Nussbaum nu zonder woede verder gaan. Woede uiten beperkt namelijk de ruimte om te rouwen over dat wat je is overkomen en het omzetten van woede in vergeving heeft egocentrische trekjes. Bovendien is woede niet gericht op het verbeteren van de toekomst. Omdat de wrok overheerst, is de boosdoener vaak het doelwit, maar wat verandert er als de pleger van onrecht wordt gestraft? Volgens Nussbaum is het tijd om liefde voor de ander zege te laten vieren door op zoek te gaan naar samenwerking en vriendschap. Lees het hele verslag.

"Hebben we woede nodig om belangrijke transformaties in rechtvaardigheid te bewerkstelligen? Ghandi, Luther King en Mandela deden het zonder." Lees het volledige Twitterverslag op Storify.

Podcast (only: word of welcome, interview afterwards and discussion)

Video (only: word of welcome, interview afterwards and discussion)

Foto's

In de media

Ugenda: 'Met wraak los je niets op: Martha Nussbaum over woede'
In een uitverkochte schouwburg spreekt de energieke filosofe Martha Nussbaum op 12 december over ‘woede’. Ze is in Nederland om haar nieuwste boek Anger and Forgiveness (2016) te promoten. Lees het hele artikel.

VOX: 'Martha Nussbaum bestrijdt nutteloze woede'
De burger is boos, maar heeft dat wel zin? Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum betoogde gisterenavond van niet. Haar boodschap: woede is volstrekt nutteloos. Lees het hele artikel.

Filosofie.nl: 'Wat is woede eigenlijk?'
Wat houdt woede eigenlijk in? Een goed vertrekpunt is de definitie van Aristoteles. Straks zal blijken dat deze te beperkt is om alle gevallen van woede te omvatten, maar we kunnen er wel voorlopig mee vaststellen uit welke onderdelen woede bestaat. Lees het hele fragment uit 'Woede en vergeving'.

Martha Nussbaum bij Buitenhof
Een wereld vol woede is gevaarlijk. Boosheid in de politiek is een groot risico voor onze democratieën. Dat zegt Martha Nussbaum in haar onlangs verschenen boek Woede en vergeving. De Amerikaanse geldt als een van de belangrijkste filosofen van deze tijd. Ze gaat in het programma Buitenhof in gesprek met Ian Buruma, gelauwerd essayist en hoogleraar Mensenrechten en Democratie aan Bard College in New York. Twee denkers van wereldfaam over de toorn van de burger. Bekijk de uitzending.

TROUW - Filosoof Martha Nussbaum blijft publiekstrekker
De Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum trekt in Nederland volle zalen met een lezing over woede. Deze emotie, zo stelt ze, wordt veel te belangrijk gemaakt. Ook door politici. Lees het hele artikel.

Financieel Dagblad - Volgens Nussbaum is vergeving egoïsme
Als een ware prediker trekt filosoof Martha Nussbaum door Nederland met haar boodschap dat volkswoede niet moeten worden beantwoord met wraak of vergiffenis, maar met rechtvaardigheid en generositeit. Lees het hele artikel.

Aankondiging activiteit
Aankondiging lezing Anger and Forgiveness

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Do you want to stay up to date about our activities? Please sign in for the English newsletter.