A Greek Winter | Discussion and documentary film about poverty in Greece (Film)

dinsdag 7 februari 2017Plaats in mijn agenda
19:30 tot
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects, LUX, Een van de jongens
Spreker
Economist Eelke de Jong and anthropologist Jerika Heinze

Banner Griekse Winter met inschrijfbutton

For English, scroll down.

Geen geld hebben voor stookolie in de winter. Dat is de praktijk voor veel Grieken tegenwoordig. De documentaire Griekse Winter toont de schrijnende armoede waarin veel Grieken zitten na de strenge bezuinigingsmaatregelen van de Europese Unie. Bekijk de indringende documentaire en ga met wetenschappers en experts in gesprek over de vraag wat een humane oplossing is voor een economische crisis.

Interactief

Waren deze drastische bezuinigingen opgelegd door de Europese Unie een humane oplossing voor de Griekse economische crisis? Was het een noodzakelijk kwaad? Of was (en is) er ook een ander beleid denkbaar? Discussieer mee over deze vragen in een interactieve gespreksessie.

Hoogleraar economie Eelke de Jong geeft voorafgaand aan de film een korte inleiding over de financiële crisis in Griekenland en de door de Europese Unie opgelegde bezuinigingsmaatregelen. Na afloop van de film gaat hij samen met cultureel antropologe Jerika Heinze in gesprek met het publiek onder leiding van politiek filosoof Mathijs van de Sande.

De voertaal deze avond is Engels.

Over de sprekers

EelkeEelke de Jong is hoogleraar Internationale economie aan de Radboud Universiteit.

JerikaJerika Heinze is cultureel antropologe en promoveert aan de Radboud Universiteit op de impact die de Griekse schuldencrisis heeft op jongeren.

MathijsMathijs van de Sande is als politiek filosoof werkzaam aan de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Dit programma is een samenwerking tussen Radboud Reflects, LUX en Een van de Jongens

Over Griekse Winter (regie Ingeborg Janssen, Een van de jongens)

Tasos Pafralides en zijn zus Evdokia runnen een bedrijf dat stookolie verkoopt aan de inwoners van Thessaloniki. Door de verergering van de crisis, kunnen steeds minder Grieken het zich permitteren om olie te kopen en zichzelf warm te houden.

Daarom worden Tasos en Evdokia elke dag geconfronteerd met een groot dilemma: moeten zij echt stookolie weigeren aan mensen die niet het geld hebben, zodat zij hen achterlaten in de kou?

Terwijl hun klanten moeite hebben om rond te komen, hebben Tasos en Evdokia moeite om hun bedrijf draaiende te houden. In hun dagelijkse ontmoetingen en in de hele Griekse gemeenschap staan relaties op het spel. Hoe warm of koud kan een relatie tussen mensen zijn wanneer een diepe crisis iedereen dwingt aan hun eigen lot te worden overgelaten?

kronkelrandje

Having no money for heating oil in the winter. That is the harsh reality many Greeks face today. The documentary film A Greek Winter pictures poverty in Greece. This poverty is a result of the strict austerity measures imposed by the European Union.

Watch this compelling documentary film and discuss with academics and experts the question what a humane solution to the economic crisis looks like.

Interactive

Were the drastic financial cuts imposed by the European Union a humane solution to the Greek economic crisis? Were these measures inevitable? Or was (and is) a different policy also possible? Join the discussion about these questions.

Prior to the film, economist Eelke de Jong will briefly introduce the financial crisis in Greece and the austerity measures imposed by the European Union. After the film De Jong and cultural anthropologist Jerika Heinze will discuss the big issues of this problem together with the audience. Political philosopher Mathijs van de Sande will moderate the discussion.

Over de sprekers

EelkeEelke de Jong is Professor of International Economics at Radboud University.

JerikaJerika Heinze is a PhD student in cultural anthropology at Radboud University. She focuses on the impact of the Greek financial crisis on young people.

Mathijs

Mathijs van de Sande is a political philosopher at Radboud University.

Registration

Normal rate €5 | Free admission for students, Radboud University staff, Radboud Reflects subscribers, and Alumni Benefit cardholders

This event is a cooperation between Radboud Reflects, LUX and Een van de Jongens.

About A Greek Winter (directed by Ingeborg Jansen, Een van de Jongens)

Tasos Pafralides and his sister Evdokia run a small gas station in Thessaloniki. In the wintertime, they also supply fuel oil to many of the apartment buildings and houses in the city. But the deepening economic crisis in Greece means more and more people are unable to pay for the oil.

A Greek Winter follows Tasos as he goes about his work in the city. He has to listen to many tales of woe about rising taxes and corrupt politicians, and to pleas for deferred payment. Elderly people in particular – many of whom have been deserted by their own children – are at their wit’s end. As one woman puts it, “We used to be able to take care of ourselves, but now we’ve become beggars in our own country.”

Unlike his sister, Tasos seems indifferent and businesslike, consciously choosing not to let any friendship develop with his customers, because “in the end they’ll take advantage of it.” This is a film about coldness and warmth, in a climatic sense as well as in human relationships.