Zoek in de site...

Terugblik Normaal doen, de laatste verboden vrucht | Boekenfeest

Normaal doen, de laatste verboden vrucht
Gesprek met filosofen Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman

@ Nijmeegs Boekenfeest
Radboud Reflects i.s.m. Wintertuin en Literair Nijmegen

(c) Ted van AanholtTijdens het drukbezochte Boekenfeest in de Vereeniging in Nijmegen gaven filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink een dubbellezing over het taboe op normaal doen. Normaal doen is volgens hen de laatste verboden vrucht.

Arjen Kleinherenbrink is post-doc aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn eerste publieksboek Alles is een machine kreeg een lovende recensie in Trouw. Simon Gusman is promovendus aan de Radboud Universiteit. Gusman en Kleinherenbrink schrijven momenteel samen een boek getiteld Avonturen bestaan niet.

Normaal doen

(c) Ted van AanholtSimon Gusman trapte af met de opmerking dat ze met normaal doen niet hetzelfde bedoelen als de VVD in zijn verkiezingsslogan. Normaal doen gaat om de dingen van het dagelijkse leven. Je ziet dat het de afgelopen decennia steeds normaler is geworden om dingen te doen die buiten dit dagelijkse leven vallen. Dingen die we eerst als abnormaal of buitengewoon beschouwden. Iedereen lijkt constant op reis te gaan naar exotische oorden. Iedereen lijkt de ene na de andere geweldige gebeurtenis mee te maken, een geweldig concert, een buitengewone sportieve prestatie.

Constant aan

Er wordt van ons verwacht dat we tegenwoordig altijd ‘aan staan’. We moeten overlopen van energie om van de ene naar de andere experience te gaan. Sociale media en reclame versterken dit effect. Hier wordt je deelgenoot van de geweldige dagelijkse levens van de anderen. Veel dingen die vroeger excessen waren zijn nu onderdeel van het normale, een parachutesprong, een diner in een sterren-restaurant. Terwijl we tegelijk normale dingen vatten in een niet alledaags jargon.

Vrijheid

Dit schept bizar hoge verwachtingen. Ons dagelijks leven moet ook buitengewoon zijn. Hierdoor ontstaat de FOMO, Fear of Missing Out. De angst dat we iets missen. Iets niet meemaken, wat anderen wel meemaken. We krijgen volgens Gusman hierdoor een rare verhouding tot onze eigen vrijheid. De vrijheid om te doen met je leven wat je wilt, is een gebod geworden. Vrijheid is dwang geworden.

Verboden vrucht

(c) Ted van AanholtArjen Kleinherenbrink wijst het publiek erop dat een verboden vrucht tussen wat niet mag (criminaliteit) en het alledaagse in zit. Een verboden vrucht is dat wat eigenlijk niet mag, maar daardoor des te aantrekkelijker is. Op dit moment is normaal doen die verboden vrucht geworden. Even niet aan staan, maar gewoon op de bank hangen is heerlijk, maar past niet meer in het beeld dat we van ons leven willen schetsen. De alledaagse dingen zijn taboe geworden. En hiermee hebben we onze vrijheid op gegeven. Je bent volgens Gusman en Kleinherenbrink namelijk pas echt vrij om te doen wat je wilt als je ook normaal mag doen.

Door: Anouta de Groot

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.