Ruziemaken. Hoe doe je dat?
Ruziemaken. Hoe doe je dat?
Filosofieworkshop met filosoof Carli Coenen
6 april 2017
In een intieme setting spraken deelnemers met elkaar over de vraag hoe je goed ruziemaakt. Filosoof Carli Coenen van de Open Universiteit opende de avond met een schets van hoe filosofen door de eeuwen hebben gedacht over ruzie maken. Hierbij koos zij voor ideeën over vriendschap en redevoeren, aangezien het thema ruziemaken eigenlijk weinig door filosofen is behandeld.
De eerste vraag die de deelnemers met elkaar behandelden was of er zoiets bestaat als slecht en goed ruziemaken? Kan ruzie het goede zijn om te doen? En zo ja, is er dan ook een slechte manier van ruziemaken? De deelnemers vonden over het algemeen dat ruziemaken zeker wel nuttig kan zijn, en misschien zelfs wel nodig kan zijn. Bij ruziemaken is het belangrijk wat je motief is voor de ruzie. Doe je dit uit eigen belang, uit pure emotie, of omdat je graag wilt dat het met iemand anders beter gaat. Vaak is bij een ruzie het welzijn van de ander belangrijk. Je kiest er dan bewust voor om tijdelijk dit welzijn te verlagen door de ruzie, in de hoop dat het op de lange termijn beter gaat met die persoon.
Gaandeweg de discussie kwamen de deelnemers er achter dat ze onbewust een andere definitie van ruzie hanteerden. Tijd dus om hier enige opheldering in aan te brengen. Is het bijvoorbeeld nodig dat beide personen doorhebben dat ze ruzie hebben met elkaar? Of kun je ruzie hebben met iemand, terwijl de ander dit niet doorheeft? Is het dan wel echte ruzie? En moet een ruzie altijd gepaard gaan met veel bombarie om voor echte ruzie door te gaan? Of kan het ook heel ingetogen en klein zijn? Het was een levendige discussie, met filosofische verdieping door Carli Coenen, die de deelnemers handvatten gaf om in het dagelijks leven anders over ruzies na te denken.
Door: Anouta de Groot
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.