Zoek in de site...

Do 08|06|17 Get Out | Film & conversation on implicit racism

Get OutGet Out | Film & conversation on implicit racism
8 juni 2017
Podcast

Stadsdichter van Nijmegen Amal Karam opende het gesprek over impliciet racisme met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht over racisme getiteld Wit licht. Zij baseerde dit gedicht op de vragen waar zij dagelijks als vluchteling op aan werd gesproken. Waarom ben jij anders dan wij zijn? Waarom heb je geen witte huid, geen lichte ogen? Waarom spreek je een andere taal?

Impliciete vooroordelen

Filosoof Daphne Brandenburg van de Radboud Universiteit gaf vervolgens een korte inleiding over impliciete vooroordelen. Implicit biases heb je vaak zelf niet door. Het gaat om onbewuste associaties. Je hebt impliciete vooroordelen over alles, de meeste zijn echter vooral nuttig en niet erg. Het wordt pas echt een probleem bij thema’s rond racisme en diversiteit. Als je groepen door je impliciete vooroordelen stigmatiseert dan is dit vaak problematisch. Omdat deze associaties zo onbewust zijn, is het moeilijk om er iets aan te doen. Daarom is het juist belangrijk om te beginnen met het expliciet maken van deze associaties.

Ervaringen

Essayist Guity Mohebbi vertelde in haar korte inleiding hoe ze in haar eerste jaren(c) Ted van Aanholt in Nederland als Iranese als een exotisch iemand werd gezien. Aan haar uiterlijk en afkomst werden allemaal vooroordelen en associaties opgehangen. Ze zou vast goed kunnen dansen, goed zijn in seks etc. In die zin zijn impliciete vooroordelen misschien wel een groter probleem dan expliciet racisme. Ze worden op een nonchalante manier gemaakt en mensen hebben niet door dat ze racistische bezig zijn.

Geschiedenis

Kiki Kolman, politicoloog en programmamaker bij LUX, leidde na deze drie korte diverse inleidingen een gesprek tussen Karam, Mohebbi en Brandenburg over impliciet racisme. Impliciet racisme gaat vaak om kleine incidenten, maar uiteindelijk leidt dit tot, of komt dit voort uit, breed gedragen  maatschappelijke ideeën. Impliciet racisme komt niet uit het niets, het heeft een oorsprong in de geschiedenis van een maatschappij. Daarom is het volgens Karam belangrijk om ons goed bewust te zijn van ons slavernijverleden.

Tolerantie

(c) Ted van AanholtNederlanders denken nog steeds dat ze een tolerant volk zijn dat in een tolerant land leeft. Dit maakt het moeilijker om aandacht te vragen voor racisme. Maar er is veel niet slecht bedoeld racisme, dat mensen wel degelijk raakt. Simpele opmerkingen kunnen heel vervelend zijn als je ze continue te horen krijgt. “Wat spreek jij goed Nederlands! Wat is je droom? Ik hoorde dat mannen in jouw land vrouwen slaan.” Het is belangrijk dat mensen zich er van bewust worden dat ze dit doen.

White privilege

In de film Get Out wordt duidelijk gemaakt dat er in onze maatschappij sprake is van White privilege, het privilege van witte mensen. Als wit persoon heb je heel veel privileges. Je leven is als niet-wit persoon moeilijker. Je hebt een achterstand alleen al door je huidskleur en je afkomst. Er is meer argwaan tegenover je gedrag. Je wordt anders bekeken. Je moet meer je best doen en jezelf bewijzen dan een persoon met een witte huidskleur.

Oplossingen

Om impliciet racisme uit de wereld te helpen is het vooral belangrijk om je bewust te zijn van je gedrag en van je vooroordelen. Daphne Brandenburg voegde daaraan toe dat het goed werkt om jezelf een expliciete regel te stellen. Als je een stewardess bent die bij een gekleurd persoon die in de First Class gaat zitten zich altijd afvraagt of deze persoon wel goed zit, dan kun je met jezelf afspreken om dit de volgende keer niet te denken. Dit lijkt logisch, maar het werkt goed. Een deelnemer merkte ten slotte ook op dat het misschien vooral ook gaat om het accepteren van verschillen in plaats van te streven naar een maatschappij waar we verschillen niet meer zien.

Door: Anouta de Groot

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Do you want to stay up to date about our activities? Please sign in for the English newsletter.