Zoek in de site...

Terugblik Liefde - alleen maar in je hoofd? | Radboud Reflects @ de Kaaij

Terugblik liefdeLiefde - alleen maar in je hoofd? | Radboud Reflects @ de Kaaij
Lezing door neurowetenschapper Bert Kappen

25 augustus 2017

Op een zwoele zomeravond vertelt biofysicus Bert Kappen van de Radboud Universiteit aan ruim tweehonderd mensen over de liefde. Hoe komt het dat we ons verliefd voelen? Wat is het verschil tussen verliefdheid en seks? En wat maakt dat sommige mensen beter trouw kunnen zijn dan anderen?

Lezing Bert Kappen (C)Ted van AanholtFysiologie van het brein

Bert Kappen stelt dat liefde enkel te maken heeft met de fysiologie van ons brein: een verhoogd dopamineniveau maakt dat we ons open stellen voor anderen, zodat we verliefd kunnen worden. Seksualiteit heeft juist te maken met een verhoogd testosteron gehalte. Zo komt het dat een blauwtje lopen weliswaar vervelend is, maar toch heel iets anders dan een onbeantwoorde liefde, die een leven kan vernielen.

Trouw

Lezing op de Kaaij (C)Ted van AanholtOf we trouw zijn aan onze partner wordt beïnvloed door een algemeen gevoel van welbevinden: wanneer we op verschillende gebieden gelukkig zijn, hebben we al een hoog dopamineniveau. Hierdoor zijn we minder geneigd om op zoek te gaan naar prikkels die dit stofje aanmaken. Versierpogingen komen bovendien niet alleen bij mensen voor: Bert Kappen laat ons luisteren naar het geluid van de liefdesdans van een spin, dat wel iets weg heeft van de Spaanse flamenco. Er staat wel iets meer op het spel: slaagt het mannetje er niet in om het vrouwtje te verleiden, dan eet ze hem op.

Door: Liesbeth Jansen

Lees hier de volledige tekst van de lezing van Bert Kappen.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.