Onrust in cyberspace | Gesprek met digital security-deskundige Merel Koning en filosoof Evert van der Zweerde (Lezing)

woensdag 6 september 2017Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Spreker
Digital security-deskundige Merel Koning en filosoof Evert van der Zweerde

Inschrijven

We zijn totaal afhankelijk van internet. Onze ziekenhuizen, media, supermarkten functioneren niet meer zonder. Dat is goed, maar het maakt ons ook kwetsbaar. Kwaadwillenden kunnen met relatief weinig moeite veel schade aanrichten en het openbare leven plat leggen, zoals in de afgelopen maanden meermaals bleek. Gaat cyberspace onze politiek veranderen? Kom luisteren wat Radboudwetenschappers hierover denken.

Op de schop

Het internet moet op de schop volgens digital security-deskundige Merel Koning. De infrastructuur die de basis vormt van het internet is niet ontworpen op de toepassingen van vandaag. Het gevolg: grote veiligheidslekken en problemen met het waarborgen van privacy. Grote cyberaanvallen zijn mogelijk en niet meer uit te sluiten en kunnen leiden tot immense problemen.

Cyberpolitiek

Merel Koning gaat in gesprek met sociaal en politiek filosoof Evert van der Zweerde over de rol van cyberspace in de geopolitiek. Wat onderscheidt een gewone oorlog van een oorlog die uitgevochten wordt in cyberspace? Is het iets radicaal anders, of een voortzetting van klassieke geopolitieke machtsspellen met slechts andere middelen? Maakt een oorlog in cyberspace de ontwrichtende kracht van oorlog juist groter, of hoeven we zo bang niet te zijn?

Filosoof Frank van Caspel leidt het gesprek.

Over de sprekers

Evert van der Zweerde is sociaal en politiek filosoof aan de Radboud Universiteit.

Merel Koning is PhD bij het Digital Security Lab van de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Inschrijven