Zoek in de site...

De noodzaak van internetprivacy

Terugblik en index plaatje sjabloonPrivacy | Radboud Reflects Onderzoekt met jurist en privacydeskundige Merel Koning | Radboud Reflects i.s.m. de Jonge Honden Club | Donderdag 5 oktober 2017

Nu we constant online zijn, is onze privacy een kostbaar goed geworden. Wat mogen bedrijven wel en niet met jouw gegevens doen? Hoe kun je je wapenen tegen data-zucht en in hoeverre kan de privacywetgeving ons beschermen? Aan de hand van een gesprek, onder leiding van filosoof Frank van Caspel, en een aantal mini-workshops onderzocht jurist en privacydeskundige Merel Koning hoe privacy en databescherming een belangrijkere rol kunnen gaan spelen in het alledaagse leven van jonge Radboud-medewerkers.

Big Brother

“Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold”, vertelde Merel Koning over haar huidige functie als privacydeskundige. “Het begon aanvankelijk met een opleiding in Music Management. In het laatste jaar van mijn studie kwam ik in aanraking met copyright en van daaruit ben ik via een opleiding Rechten terechtgekomen waar ik nu sta.” Koning vertelde dat ze het erg boeiend vindt dat ze veel invloed kan uitoefenen in haar baan. “We hebben bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de hackpraktijken van de Nederlandse politie. Dat bleken ze dus niet te mogen. Ons onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot officiële wetgeving en een Big Brother Award voor de politie.”

Data

In het gebruik van ogenschijnlijk onschuldige apps en games gaan we volgens Koning vaak akkoord met verregaande gevolgen voor onze privacy. “Door het spelen van Pokémon Go geef je de ontwikkelaar van het spel bijvoorbeeld toegang tot de inhoud van je Gmail, Google Docs en locatiegegevens, ook als je het spel niet speelt. Als de ontwikkelaar het had gewild, dan had hij die gegevens voor allerlei doeleinden kunnen doorverkopen aan derden.” Maar bedrijven nemen ook normatieve standpunten in over je data. “Apple mag beslissen of het de data opgeslagen in je iCloud gepast vindt en behoudt zich het voorrecht om ongepaste data te verwijderen.”

OK klikken

Toch accepteren we allemaal zonder protest de algemene voorwaarden voor het gebruik van apps en internetdiensten. Dit gemak van klikken maakt privacyschending volgens Koning extra problematisch. “Vaak wordt betoogt dat we hierin een keuze hebben en dat we vanuit vrije wil en in ons eigen belang handelen. Dit is echter niet zo evident. Op OK klikken is een erg simpele handeling en niemand heeft tijd om een volledige privacy policy door te lezen. De vraag is of toestemming geven de kern is als het gaat om onze privacy. Noodzakelijkheid is misschien nog wel belangrijker: is het wel nodig dat al deze data bij ons vandaan worden getrokken?”

De bijeenkomst werd afgesloten met een drietal mini-workshops, waarbij de deelnemers een veilig wachtwoord konden aanmaken, hun internetprivacy konden verbeteren en een brief konden opstellen aan een organisatie om inzage te krijgen in de data die zij van je hebben. Koning grapte: “Voor het geval je wel al op OK heb geklikt.”

Door: Dave Willems

Aankondiging

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.