Zoek in de site...

Verwachtingen loslaten

Terugblik en index plaatje VredeDe lieve vrede bewaren. Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop met theoloog Carl Sterkens | Wo 13 december 2017 | 19.30 - 21.30 uur | Thiemeloods, Liemptstraat 34

De kerst komt eraan. Dat betekent ook gezellig samenzijn met familie. Maar voor velen betekent dit vooral proberen de lieve vrede te bewaren. Tijdens kerstdiners komen oude familieconflicten weer boven. Volgens theoloog Carl Sterkens van de Radboud Universiteit zijn deze conflicten niet zo makkelijk te vermijden. Er gaat meestal al een lange geschiedenis aan deze conflicten vooraf, dit maakt ze ingewikkeld en moeilijk op te lossen.

Stadia van conflicten

Carl Sterkens doet al jaren onderzoek naar religieuze conflicten en dan vooral tussen moslims en christenen wereldwijd. Tijdens zijn korte introductie bij deze filosofische werkplaats onderscheidde hij drie stadia van conflicten. Eerst is er sprake van een latent conflict of onstabiele vrede. Er is dan sprake van een verschil tussen twee groepen dat potentieel tot een conflict kan leiden, maar dit hoeft niet. Het tweede stadium is dat van het onderkende conflict. De twee groepen zien de verschillen en wrijving en zijn zich hier bewust van, maar er is nog geen conflict en nog steeds de mogelijkheid om het te vermijden. In het derde stadium is er sprake van een manifest conflict. Er is nu sprake van een openlijk conflict. Deze stadia gaan over conflicten tussen groepen, maar zijn volgens Sterkens ook van toepassing op conflicten tussen individuen.

Oorzaken van conflicten

Er is sprake van een conflict als er rivaliserende belangen zijn. Een conflict kan zowel materieel als immaterieel zijn. Het kan gaan over de verdeling van schaarse goederen als geld en water, maar ook over immateriële zaken als liefde en aandacht. Het maakt niet uit of de rivaliserende belangen echt zijn of imaginair. In beide gevallen kunnen ze leiden tot een echt conflict. Het feit dat we een bepaalde identiteit hebben, kan al genoeg reden zijn voor een conflict. Je identificeert jezelf met positieve kenmerken en de ander met negatieve eigenschappen. Hierdoor horen processen van uitsluiting bij de eigen identiteitsvorming.

De lieve vrede bewaren

Je kunt een conflict definiëren als een communicatieprobleem met verschillende belangen die met elkaar conflicteren. Vraag is hierbij of je een conflict kunt hebben zonder dat de ander dat weet? Kun je denken dat je een conflict hebt zonder dat je het hebt? Wat is eigenlijk het verschil tussen een conflict en een ruzie? En hoe bewaar je de lieve vrede? Als je een conflict accepteert, heb je dan vrede? De deelnemers aan de filosofische werkplaats gingen onder leiding van Carl Sterkens in gesprek over deze en andere vragen. Want waarom willen we graag de lieve vrede bewaren met kerst? Is dit wel zo waardevol? En kan een conflict niet juist verhelderend zijn?

De oplossing

Er werd geconcludeerd dat voldoende contact met anderen vaak conflicten kan voorkomen. En als we onze verwachtingen loslaten met kerst dan is de omgang met je familie opeens een stuk makkelijker.

Door: Anouta de Groot

Aankondiging

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.