Zoek in de site...

Verslag Hoe doe je dat? Een geheim bewaren

Een geheim bewaren. Hoe doe je dat? | Filosofische werkplaats met filosoof Frank van CaspelEen geheim bewaren. Hoe doe je dat? | Filosofische werkplaats met filosoof Frank van Caspel | Maandag 11 juni 2018 | 19.30 – 21.30 uur l Thiemeloods, Leemptstraat 34, Nijmegen

Wat is eigenlijk een geheim? En hoe bewaar je een geheim? Cognitiefilosoof Frank van Caspel stelde deze twee vragen centraal tijdens de Filosofische Werkplaats. In een kleine groep van ongeveer vijftien mensen ging hij samen met de deelnemers op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Sociale context

Frank van Caspel stelt dat er in de geschiedenis van de filosofie opvallend weinig is geschreven over geheimen. Terwijl geheimen hebben, bewaren en doorvertellen toch een menselijke eigenschap lijkt. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder een geheim? Een deelnemer merkt op dat een geheim altijd relatief is aan een sociale context. Iets dat geheim is voor je collega’s, kan heel goed niet geheim zijn voor je familie. Er lijkt sprake te zijn van een glijdende schaal. En de vraag is wanneer een kwestie van privacy overgaat in het hebben van een geheim.

Vertrouwen

Een andere deelnemer merkt op dat Georg Simmel al heeft gesteld dat het bij geheimen om vertrouwen gaat. Het gaat om het toelaten van iemand aan je inclusieve club. Hierop wordt de vraag gesteld of het niet zo is dat iets een geheim is als je het als dusdanig benoemt. Maar dan blijft de vraag wanneer je iets een geheim noemt. Je hebt veel verschillende soorten geheimen: staatsgeheimen, privé geheimen, kindergeheimpjes.

Schade en schande

Er wordt vervolgens onderzocht of iets misschien als geheim te bestempelen is als iemand potentieel schade en schande kan ondervinden als de informatie wordt gedeeld. Of misschien iemand anders juist voordeel. Door een geheim te hebben word je kwetsbaar. En als je een geheim aan iemand anders toevertrouwt dan stel je je kwetsbaar op. Je vertelt iemand iets dat exclusief lijkt, en door je kwetsbaar op te stellen bouw je een band op met de ander. Je hebt ook een bepaalde macht over iemand door zijn of haar geheim te kennen.

Emotie

Een geheim is volgens de deelnemers ook nooit neutraal, het is altijd emotioneel geladen. Dit onderscheidt een geheim ook van privacy. Je wachtwoord houd je wel geheim voor sommigen, maar is niet emotioneel beladen en daarmee geen echt geheim. Emotie hoort bij een geheim, maar niet bij privacy.

Bewaren

Een geheim bewaren voor iemand anders is het vertrouwen dat de ander in je heeft gesteld, bewaren. Maar het kan ook zwaar zijn om een geheim van iemand anders of jezelf te bewaren. In die zin is het misschien wel egoïstisch om een geheim met iemand te delen. Het ontlast jezelf emotioneel, maar legt de emoties voor een deel ook bij een ander neer.

Door Anouta de Groot

Aankondiging

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.