18|10|30 RU en het bedrijfsleven | Lezing en discussie met bedrijfskundige Kristina Lauche en politicoloog Andrej Zaslove

FM loves bedrijfsleven? | Lezing en discussie met bedrijfskundige Kristina Lauche en politicoloog Andrej ZasloveRU en het bedrijfsleven | Lezing en discussie met bedrijfskundige Kristina Lauche en politicoloog Andrej Zaslove | Dinsdag 30 oktober 2018 | 12.30 – 13.15 uur | EOS 01.525 | Radboud Reflects i.s.m. de Faculteit der Managementwetenschappen

Aankondiging - We moeten als wetenschappers meer samenwerken met het bedrijfsleven, stelt bedrijfskundige Kristina Lauche. Politicoloog Andrej Zaslove vraagt zich af of je hierdoor niet je academische vrijheid kwijt raakt? Praat mee en denk verder over de vraag of onderzoek gefinancierd door het bedrijfsleven een probleem is. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Foto: Ted van Aanholt

Aankondiging

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging

RU en het bedrijfsleven

Waardevol

Bedrijfskundige Kristina Lauche vindt samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en de universiteit heel waardevol. Wetenschappers zouden veel meer de samenwerking op moeten zoeken dan nu gebeurt. Juist door samen te werken met het bedrijfsleven kunnen wetenschappers namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan een betere, duurzame en mensgerichte samenleving.

Maar kun je nog wel kritisch zijn als je betaald wordt door degene voor wie je onderzoek doet? Kristina Lauche stelt dat het omgekeerde waar is. Wetenschappers worden juist uitdrukkelijk gevraagd om een kritisch perspectief te geven op praktisch relevante problemen. Politicoloog Andrej Zaslove is het daar niet mee eens. Hij stelt dat bedrijven altijd een eigen agenda hebben, waardoor het onafhankelijke karakter van wetenschappelijk onderzoek in samenwerkingen onder druk komt te staan.

Autonomie onder druk

Bovendien ziet Zaslove dat de autonomie van de universiteit wordt aangetast. Samenwerkingen met het bedrijfsleven zijn vooral interessant voor toegepaste vormen van wetenschap. Wanneer alle wetenschappers gedwongen worden om steeds meer hun eigen geld binnen te halen, werkt dat voor sommige faculteiten sterk in hun nadeel. Terwijl echt baanbrekend onderzoek juist daar gebeurt waar autonoom onderzoek gebeurt, omdat dat vaak indruist tegen wat algemeen geaccepteerd is.

Ethicus en filosoof Marcel Becker is gespreksleider.

Over de sprekers

Kristina LaucheKristina Lauche is hoogleraar Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit. Ze bestudeert samenwerkingen tussen disciplines, locaties en organisaties in verschillende settings. Daarnaast is ze hoofd van het Institute for Management Research Doctoral School aan de Radboud Universiteit.

Andrej ZalsoveAndrej Zaslove is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar populisme en politieke partijen, met name op het gebied van: het meten van populisme (onder kiezers), populisme en democratie, populisme en buitenlands beleid.