Zoek in de site...

19|04|06 Liefde in tijden van Tinder | Radboud Reflects @ Go Short

Terugblik-en-index-plaatje-Go-short

Liefde in tijden van Tinder | Radboud Reflects @ Go Short met theoloog Liesbeth Jansen | Zaterdag 6 april 2019 | 15.00 – 16.00 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects i.s.m. Go Short

VOX - God is minder in ons leven, maar gelukkig hebben we Tinder

Aankondiging - We verlangen allemaal naar liefde en intimiteit, maar hoe gaan we daarmee om in tijden van Tinder? Aan de hand van korte films vertelt theoloog Liesbeth Jansen over de spanning tussen ons verlangen naar veiligheid én avontuur. Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Verslag - Liefde in tijden van Tinder

We verlangen allemaal naar liefde en intimiteit. Maar kan dat nog in tijden van Tinder? Deze vraag trok een zaal vol toehoorders tijdens het Go Short Festival in Nijmegen. Theoloog Liesbeth Jansen besprak de complexiteit van de zoektocht naar geluk en koppelde dit terug naar de twee vertoonde films. Het is fijn dat je met Tinder meer te kiezen hebben dan vroeger, concludeerde Jansen, maar meer dan ooit moeten we ons afvragen wat ons werkelijk goed doet. Want ondanks dat onze maatschappij meer dan ooit draait om het individu, zijn we heel basaal nog steeds aangewezen op elkaar.

Maakbaar

We kampen tegenwoordig met een eindeloze hoeveelheid opties, ook in de liefde. Vroeger waren het drie mannen in de kroeg waar je je pijlen op kon richten, tegenwoordig vissen we op Tinder uit een haast bodemloze vijver aan potentiële kandidaten. De maakbare samenleving legt volgens Jansen extra druk op deze keuzevrijheid: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen succes en falen. Als het je, ondanks de onbeperkte mogelijkheden, toch niet lukt om een leuke relatie te beginnen, dan is dat dus vooral aan jezelf te wijten.

Intuïtie

Voor ons staat intuïtie hoog aangeschreven. Je kiest je partner niet zozeer op basis van rationele afwegingen, maar je gaat af op die ene klik. Het lijkt alsof we meteen weten wanneer het goed zit. Maar psychologisch onderzoek laat ook zien dat we onbewust zoeken naar wat ons bekend is. En dat hoeft niet per se goed te zijn: als we bijvoorbeeld als kind een afwezige of moeilijk benaderbare ouder hadden, is de kans groot dat we later juist bij dit soort mensen een klik voelen. Afgaan op je intuïtie kan volgens Jansen dus ook gevaarlijk zijn, omdat ‘een klik hebben’ niet per se betekent dat iemand goed voor je is.

Geluk

De mate waarin we onszelf gelukkig noemen, wordt tegenwoordig in hoge mate bepaald door je relatie.  Vroeger hadden relaties een heel andere functie,  namelijk het kunnen innemen van een volwassen positie in de maatschappij. Een relatie was dus niet primair bedoeld om je gelukkig te maken. En nu het idee van een leven na de dood is verdwenen, hebben we maar één leven waar we alles uit moet halen. Het risico daarvan is, zegt Jansen, dat we leven van kick naar kick, van date naar date.

De ander

Volgens Jansen kunnen we autonoom zijn wat we willen, maar zonder echte verbinding leidt dat alleen maar tot zinloosheid. Deze zinloosheid was goed te ervaren bij het hoofdpersonage uit de vertoonde korte film Lovebox. Oppervlakkig leek zijn verlangen enkel seksueel, maar daaronder ging misschien iets heel anders schuil: een gevoel van leegte en behoefte aan intimiteit. Jansen stelde dat we allemaal op een bepaalde manier gekend willen worden. Dat verlangen om helemaal gekend en gezien te zijn, richtte men vroeger op God. Relaties zorgden voor sociale en economische stabiliteit. Tegenwoordig vragen we dat allemaal van onze geliefde. En dat legt veel druk op relaties, zeker aangezien het vinden van een ander via Tinder altijd een gemakkelijke uitweg is. Maar het paradijsverhaal laat zien dat het niet alleen om jezelf gaat in je relatie tot de ander. Het is ook de ander is die jouw identiteit bepaald. En dat willen we nog wel eens vergeten in tijden van Tinder.

Door: Dave Willems

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging

Banner Go Short

We verlangen allemaal naar liefde en intimiteit, maar hoe gaan we daarmee om in tijden van Tinder? Aan de hand van korte films vertelt theoloog Liesbeth Jansen over de spanning tussen ons verlangen naar veiligheid én avontuur.

Veiligheid en avontuur

We verwachten veel van onze partner, zoals een avontuurlijke liefde en tegelijk geborgenheid. Dat is ingewikkeld volgens Liesbeth Jansen, omdat deze verlangens in strijd met elkaar kunnen zijn. We willen dat iemand ons leven betovert en tegelijk het vuilnis buiten zet.

Zoektocht

In onze zoektocht naar liefde zijn onze eisen steeds hoger geworden. We zoeken niet alleen een maatje voor het leven, maar ook hogere idealen als overgave, wonder, extase en betovering. Zaken die we volgens Liesbeth Jansen vroeger deels in het geloof vonden, maar nu op onze liefdes projecteren. En dit maakt onze relaties gecompliceerd.

No strings attached

Datingapps brengen de oplossing niet dichterbij: genoeg vissen in de zee, dus alle reden om door te swipen naar de volgende kandidaat als we niet precies vinden waarnaar we zochten. Maar wat zoeken we eigenlijk in de liefde? Totale versmelting met de ander, zoals het romantische ideaal ons voorhoudt? Of de no-strings-attached liefde van de dating apps? Liesbeth Jansen bepleit dat tegenstrijdige verlangens naast elkaar kunnen bestaan en juist voor meer diepgang kunnen zorgen.

Over de films

In de korte films Lovebox en A River Trough the Mountains lukt het de personages niet zich echt met iemand verbonden te voelen. Liesbeth Jansen bepleit echter dat dit geen reden is om maar meteen op te geven.

Over de spreker

Jansen, LiesbethLiesbeth Jansen is programmamaker, theoloog en doet als buitenpromovendus onderzoek naar de verhouding tussen liefdesrelaties en religie.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.