Zoek in de site...

19|05|08 Afval. Hoe denk jij erover? | Filosofisch gesprek met filosoof Anouta de Groot

Terugblik Afval. Hoe denk jij erover?Afval. Hoe denk jij erover? | Filosofisch gesprek met filosoof Anouta de Groot | Woensdag 8 mei 2019 | 15.30 – 16.15 uur | Radboud Universiteit | Radboud Reflects in samenwerking met de Groene week

Aankondiging - Mag je nog afval maken? Ga tijdens dit filosofische gesprek op zoek naar de morele kanten van je bewuste of onbewuste afvalproductie. Je bespreekt met een kleine groep medestudenten aan de hand van eigen ervaringen welke waarden voor jou een rol spelen bij het wel of niet maken van afval. Wat is er voor jou belangrijk als het gaat om je omgang met afval? Zie de volledige aankondigingstekst onderin.

Verslag - Afval. Hoe denk jij erover?

Afval. Het is overal om ons heen en we maken het de hele dag. Het lege pak van de melk, je tandenborstel die je vervangt en het plastic en karton waarin je bestelling van internet op de stoep arriveert. Afval is een restproduct dat je per ongeluk produceert en daarna weer snel weg is. Het gaat immers op de afvalberg. Maar langzaam beseffen we ons dat afval eigenlijk niet bestaat. Door iets in de prullenbak te gooien, is het niet opeens weg. Tijdens dit moreel beraad met studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit werd onderzocht wat afval voor de verschillende deelnemers betekent en hoe zij erover denken. Filosoof en gespreksleider Anouta de Groot leidde het moreel beraad.

Verantwoordelijkheid

Voor dit moreel beraad werd de methode TOVEREN gebruikt. In 45 minuten werd het onderwerp afval verder onderzocht. De eerste stap was om vragen te stellen bij het thema afval. Hier kwamen vragen naar boven over belang en verantwoordelijkheid. Hoe kun je het overzicht houden over de gehele afvalcyclus en hoe kun je hier rekening mee houden bij je keuzes? Hoe kun je leuk leven en toch verantwoord omgaan met afval? Wat is je verantwoordelijkheid? Wat moet de overheid/de consument doen? Wie heeft er belang bij afval?

Economie en milieu

Vervolgens werden er associaties met het woord afval en eigen ervaringen over afval gedeeld. Zowel de economie als het milieu speelden een grote rol bij de associaties. Er werden woorden genoemd als; verspilling, troep, schade, milieu, consumptiemaatschappij, recyclen, verantwoordelijkheid, belangen, gezondheid, circulaire economie en biodiversiteit. Om het thema dicht bij de deelnemers te houden werd gevraagd naar ervaringen van deelnemers over afval. Het ging hier om ervaringen uit hun dagelijkse leven. Waarom is dit thema eigenlijk belangrijk en hoe loop je hier dagelijks tegenaan?

Eigenaarschap

Op basis van al deze informatie werd iedereen gevraagd na te denken over wat voor hem of haar de essentie van het onderwerp is. Wat gaat je hier aan het hart? Wat moeten we ons ter harte nemen? Hier bleek ook weer dat verantwoordelijkheid een belangrijk thema was voor de deelnemers. Het is onvermijdelijk om afval te produceren als je leeft, dit is een recht dat we moeten accepteren. Maar tegelijk is afval schadelijk en hebben we een morele plicht om verantwoord met afval om te gaan. Als we ons bewuster worden van het eigenaarschap dat we hebben over afval, dan leidt dit er ook toe dat we verplichtingen hebben ten opzichte van afval. Deze verplichtingen zijn anders voor consument, producent en overheid, net zoals hun eigenaarschap anders is.

Door: Anouta de Groot

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Aankondiging

Afval. Hoe denk jij erover?

Mag je nog afval maken? Ga tijdens dit filosofische gesprek op zoek naar de morele kanten van je bewuste of onbewuste afvalproductie. Je bespreekt met een kleine groep medestudenten aan de hand van eigen ervaringen welke waarden voor jou een rol spelen bij het wel of niet maken van afval. Wat is er voor jou belangrijk als het gaat om je omgang met afval?

Verantwoordelijkheid

Leuk zo’n nieuwe kast van de IKEA, maar de hoeveelheid plastic en karton die overblijft nadat je hem in elkaar hebt gezet is enorm. En wat te denken van je voorverpakte appels, komkommers en sla? We generen afval, vaak zonder er bij stil te staan. Maar wiens verantwoordelijkheid is het om deze hoeveelheden afval te verminderen? Van jezelf of van de producent?

Rechtvaardigheid

Is het erg om je bord niet leeg te eten en de restjes weg te gooien? Ben je niet respectvol naar je medemens en de natuur als je in de zomer een zwembadje vult met water om af te koelen? En is het rechtvaardig om steeds nieuwe spullen te kopen en je verder niet om het afval te bekommeren?

Over de gespreksleider

Anouta de Groot is programmamaker bij Radboud Reflects. Zij studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit en leidt regelmatig ethische gesprekken.

Dit is een programma van Radboud Reflects i.s.m. de Groene week

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.